Alt du vil vide om tøjmaterialer
Elastan, polyester, viskose eller måske bomuld? I dag kan du vælge blandt mange forskellige materialer, når du køber tøj. De forskellige materialer har forskellige egenskaber og kræver forskellige typer pleje, og hvilket materiale du skal vælge afhænger selvfølgelig også af, hvornår du har tænkt dig at bære tøjet. Her gennemgår vi:
- Hvilke materialer der er at vælge imellem
- Hvilke egenskaber materialerne har
- Hvilke materialer der er velegnede til træningstøj
Hvilke tekstiler og materialer findes der?
Beklædningsmaterialer inddeles i to kategorier: naturmaterialer, det vil sige tekstil fremstillet af materialer fra naturen, og syntetiske materialer, der fremstilles kunstigt. Indenfor kategorien naturmaterialer findes for eksempel:
- Uld
- Bomuld
- Hør
Der er mange syntetiske materialer, og nogle materialer har flere navne, men nogle af de mest almindelige syntetiske materialer er:
- Polyester
- Lyocell
- Elastan
- Polyamid
- Viskose
Både syntetiske materialer og naturmaterialer har deres fordele og ulemper. Flere af de syntetiske materialer er for eksempel mere slidstærke end naturmaterialerne og bliver ikke så nemt krøllede, men mange af dem er også mere belastende for miljøet end naturmaterialerne. Nogle mennesker vælger helst materialer som uld fra, da de ikke ønsker at bære tøj, der oprindeligt kommer fra dyr, mens andre foretrækker kun at købe økologisk bomuld. Der er mindst sagt mange perspektiver at overveje! Herunder får du en nærmere beskrivelse af de forskellige materialer, og hvad der kan være værd at tænke på med hver enkelt.
Materialeguide: Hvilke egenskaber har materialerne?
Naturmaterialer
Uld er naturfibre, der består af hår fra et dyr, oftest fra får. Andre alternativer er uld fra ged (kashmir), kanin (angora), alpaka og lama. Det færdige tøj lavet af uldfibre kaldes uldstoffer. Mange forbinder først og fremmest uld med varmende vintertøj, men da uld er meget åndbart og desuden har temperaturregulerende egenskaber, kan det faktisk bruges hele året. Uld behøver sjældent vaskes; ofte er det nok at lufte tøjet natten over. Argumenterne mod uld handler selvfølgelig om, at det faktisk kommer fra dyr, hvilket gør, at nogle undgår at bære uldstoffer. Det bedste er at forsøge at finde ud af, hvor ulden kommer fra, så du kan være sikker på, at dyrene ikke er blevet mishandlet i processen.
Vaskeanvisning: Vaskes så sjældent som muligt, men når du vasker, kan du bruge uld- eller håndvaskeprogrammet sammen med et vaskemiddel til uld (eller vaske i hånden). Luft gerne tøjet mellem vaskene for at holde det frisk i stedet.
Bomuld fremstilles af plantefibre fra bomuldsbusken, som vokser mange steder i verden. Det er et af de mest almindelige materialer i verden og findes i alt fra t-shirts og skjorter til jeans og sokker. Bomuldsstof føles køligt, selv når det er varmt udenfor, er slidstærkt og føles blødt mod huden. Dog kræver det store mængder vand, pesticider og kunstgødning at dyrke bomuld, hvilket ikke er godt for miljøet. Der er dog nogle gode certificeringer at holde øje med: GOTS (Global Organic Textile Standard), hvis højeste certificering garanterer, at mindst 70 % af selve råmaterialet er økologisk, samt Oekotex, der stiller krav til, at det færdige produkt skal være fri for giftige kemikalier.
Vaskeanvisning: Ren bomuld tåler ofte høje temperaturer, nogle gange op til 95 grader, men ofte 60 grader. Bomuld, der ikke er vasket tidligere, kan krympe et par centimeter ved vask. Det er fint at bruge skyllemiddel.
Hør er et gammelt, traditionelt naturmateriale, som stadig bruges til visse beklædningsgenstande i dag, men også til duge, sengetøj og servietter. Trådene fremstilles fra hør, og stoffet får en høj sugeevne og krymper ikke særligt meget ved vask. Hør er et populært materiale om sommeren, da det føles køligt mod huden.
Vaskeanvisning: Vask farvet hør ved max. 40 grader og ufarvet hør ved 60 grader (ved pletter, der ikke forsvinder, kan du prøve 80 grader), med vaskemiddel, men uden skyllemiddel eller blegemiddel.
Syntetiske materialer
Polyester er det mest almindelige syntetiske materiale og fremstilles af olie. Det er et populært materiale i både hverdags- og træningstøj, da det er slidstærkt, tørrer hurtigt og ikke behøver stryges, men det ånder dog ikke særlig godt, hvilket gør, at det skal vaskes ofte. Polyester blandes ofte med andre materialer som bomuld for at øge levetiden på eksempelvis sokker, som ellers ofte bliver slidt hurtigt. Desværre fremstilles polyester med stærke kemikalier, som ikke genanvendes, men udledes i naturen. Samtidig afgiver polyester tøj mikroplast ved vask, som skylles ud i vores have, hvilket ikke er godt for hverken dyr eller natur. Et alternativ er derfor at købe tøj af genanvendt polyester, som ofte fremstilles af gamle pet-flasker (rPET) eller gammelt polyestertøj.
Vaskeanvisning: Vaskes ved 40 grader med vaskemiddel og skyllemiddel, der er tilpasset tøjet. Nogle polyesterbeklædningsgenstande tåler tørretumbling, andre gør ikke (f.eks. bør fleecetøj ikke tørretumbles, da de ikke tåler den høje varme).
Lyocell er et biologisk nedbrydeligt materiale, der fremstilles af cellulose fra træer, blandt andet gran. Ligesom ved fremstillingen af polyester, så bruges der kemikalier, når lyocell fremstilles, men en majoritet af kemikalierne kan genanvendes, da lyocell produceres i lukkede systemer, så kemikalierne ikke skylles ud i søer og hav. Lyocell stof bliver stærkt, føles blødt mod huden og har en god evne til at transportere fugt væk. Nogle gange kaldes lyocell for Tencel, men det er egentlig et varemærke, der fremstiller lyocell med bæredygtighedsmærkningen FSC.
Vaskeanvisning: Vask ved 30-40 grader og undgå helst skyllemiddel og tørretumbler. Lyocell kan i visse tilfælde krympe lidt ved vask.
Elastan er en strækbar fiber, som fremstilles af plastik. Da beklædningsgenstande, der består helt eller delvist af elastan, bliver meget strækbare, er det populært i f.eks. undertøj, sokker og badetøj, ofte i kombination med andre materialer for at gøre dem mere strækbare.
Produktionsprocessen af elastan kræver en stor mængde kemikalier og opløsningsmidler, som kan have skadelige langtidseffekter på vandlevende organismer. Andre navne for elastan er lycra og spandex.
Vaskeanvisning: Vaskes ved max 40 grader uden skyllemiddel. Undgå at tørretumble tøj mærket med elastan/lycra/spandex.
Polyamid er et stærkt, elastisk materiale, der fremstilles af olie. Ved produktionen af polyamid er det muligt at skabe meget tynde, fine tråde, hvilket gør polyamid til et af de mest populære materialer inden for modeindustrien, selvom produktionen kræver store mængder farlige kemikalier. Et af de absolut mest almindelige stoffer, der fremstilles af polyamid, er nylon, som især forbindes med nylonstrømper. Ligesom polyester afgiver polyamid små plastpartikler ved vask, som skylles gennem rensningsanlæg og ud til havene, hvor de derefter spises af plankton.
Vaskeanvisning: Vaskes ved 30-40 grader uden skyllemiddel. Polyamid bør ikke tørretumbles, men da det tørrer hurtigt, er det sjældent et problem.
Viskose fremstilles af cellulose fra træer, ofte gran. Processen til at producere viskose er mere miljøskadelig end ved lyocell, da kemikalierne, der bruges til viskose, kan skade nervesystemet og give fosterskader. Kemikalierne er desuden skadelige for naturen, og processen til at producere stof af viskose kræver store mængder vand. Materialet bliver dog blødt, åndbart og får et flot fald. Farven på stoffet holder sig godt, selv efter vask. Viskose kaldes nogle gange rayon.
Vaskeanvisning: Vaskes ved 30 grader og strækkes, når det er vådt for at få formen tilbage. Viskose kan fortsætte med at krympe ved hver vask, så det er nødvendigt at strække det ud hver gang det vaskes. Husk ikke at hænge det op, men lade det tørre liggende, da det ellers kan få forkert form. Undgå blegemiddel og tørretumbling.
Bedste materialer til træningstøj
Mange foretrækker tøj, der ånder og leder fugt væk ved hård træning, ganske enkelt for ikke at indkapsle sveden i tøjet. Flere af materialerne i denne guide er gode materialer til træningstøj. De har gode egenskaber til at ånde, og mange producenter har desuden forstærket deres tøj med egenskaber som køling ved høje temperaturer eller at det ikke tiltrækker svedlugt.
Du kan holde ekstra øje med disse materialer, når du køber ind:
- Viskose: ånder godt og holder farven efter vask
- Lyocell: stærkt, fleksibelt og transporterer fugt godt
- Bomuld: ånder godt og er slidstærkt
- Elastan: meget strækbart og former sig efter kroppen.
Oftest består træningstøj af en kombination af flere materialer, for eksempel bomuld og elastan, for at skabe tøj, der både ånder, sidder behageligt og er strækbare. Her kan du se hele vores udvalg af stilfuldt og behageligt træningstøj.
Bemærk dog, at de fleste træningstøj, der ånder, har små lufthuller. Disse lufthuller tilstoppes, når tøjet vaskes med skyllemiddel, så i de fleste tilfælde er det bedst at lade skyllemidlet stå på hylden, når du vasker træningstøj. Derudover kan enzymerne i skyllemidlet nedbryde elasticiteten i tøjet, hvilket gør, at de mister formen og bliver mindre strækbare. Undgå også at tørre dit træningstøj i tørretumbler eller tørreskab, da det også kan medføre, at tøjet mister sin funktion.