Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Alt om glucomannan

Glucomannan er en opløselig fiber, der anvendes i kosttilskud til vægtkontrol. Fiber har positive virkninger på vores generelle helbred og kan være nyttigt under en kost med lavt kalorieindhold.

  • Hvad er glucomannan?
  • Hvilke positive virkninger har det?

Glucomannan:

 
Glucomannan Fiber

Hvad er glucomannan?

Glucomannan er en vandopløselig plantefiber, hemicellulose, der består af kulhydrater glucose og mannose. Glucomannan, der anvendes i kosttilskud, ekstraheres normalt fra cognacrod, der længe har været brugt i japansk madlavning, hvor det kaldes konnyaku. Mennesker kan ikke nedbryde disse fibre og assimilere dem som energi, men de passerer gennem vores mave-tarmsystem med mange positive effekter. For at tage del i de gavnlige virkninger kræves en daglig dosis på ca. 1 gram glucomannan opdelt i 3 gange sammen med vand.

Glucomannans positive effekter

De opløselige fibre i glucomannan har en hævelsesevne i væske og øger deres volumen med 300% i maven, hvilket fører til en øget følelse af mæthed. Maden tager også længere tid, for maven at nedbryde, når disse komplekse fibre er i vejen, og mavesækken tømmes langsommere. På denne måde varer mætningen i længere tid end normalt. Blodsukkeret stiger ikke så kraftigt, men forbliver på et mere jævnt niveau, hvilket kan bidrage til en reduceret trang til slik. Hvis du går på diæt, men har svært ved at holde dig til det begrænsede madindtag, kan glucomannan hjælpe dig med at modstå følelserne af sult og sukkertrang.

Konjakrod med blade

Er glucomannan godt for kolesterol?

Det har også vist sig, at glucomannan har positive virkninger på vores kolesterolniveauer i blodet, hvilket skyldes, at de binder galdesalte. Galdesalte er lavet af kolesterol og frigives i tyndtarmen, når vi spiser mad med fedt i. Normalt er genoptagelsen af brugte galdesalte meget høj, og der er ikke behov for at producere nye. Glucomannan binder disse galdesalte og fører dem ud af kroppen, hvilket betyder, at der skal produceres nye galdesalte, og der forbruges mere kolesterol i processen, hvilket resulterer i reducerede kolesterolniveauer. Flere undersøgelser * har vist sammenhængen mellem glucomannan og nedsatte kolesterolniveauer. Et højt kolesterolniveau har mange negative virkninger, ikke mindst for hjerte-kar-sundhed.

Opløselig fiber fungerer også som præbiotisk, dvs. mad til gode bakterier i tarmene, der fremmer den naturlige flora. Et godt tarmmiljø er tæt forbundet med et normalt immunsystem, der holder dig i form og sund.

EFSA er Europas kontrolorgan for mad og de sundhedsudsagn, der kan fremsættes i forbindelse med individuelle stoffer. I henhold til omhyggelig kontrol har de godkendt ** glucomannan som et kolesterolsænkende stof og den vægtreducerende effekt, som fiber synes at have.

Referencer:

*Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis. Sood N, Baker WL, Coleman CI. University of Connecticut Schools of Medicine and Drug Information, Hartford Hospital, USA. 2008.

**EFSA Journal 2010;8(10):1798

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej