Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Curcumin fra gurkemeje

Curcumin er den bioaktive ingrediens i gurkemeje (Curcuma longa), som er et almindeligt krydderi i det asiatiske køkken. Det aktive stof curcumin fungerer som en antioxidant, hvilket gør det interessant for sundheden i flere aspekter.

  • Curcumin som en antioxidant
  • Kosttilskud med curcumin
  • Hvad er gurkemeje

Curcumin som en antioxidant

Det er curcumin, der anses for at være det aktive stof i gurkemeje og er det stof, der giver gurkemeje den kraftige gule nuance. Curcumin fungerer som en meget stærk antioxidant med omkring ti gange højere effekt end vitaminer og mineraler.

Undersøgelser, der er udført på curcumin og gurkemeje med positive resultater, har i de fleste tilfælde været baseret på det udgangspunkt, at det er en antioxidant. Antioxidanter fungerer som forsvarsmekanismer mod oxidativ stress i kroppen. Nedbrydning af celler finder konstant sted og er forårsaget af frie radikaler, iltforbindelser, der frigives hurtigere under f.eks. Solbadning, rygning og dårlig kost. Oxidativ stress er så definitionen af, hvornår produktionen af de frie radikaler er højere end antioxidanterne, hvilket skaber en ubalance. Forskning har vist, at denne tilstand kan forårsage kroniske inflammatoriske symptomer over en lang periode.

En undersøgelse (1) demonstrerede den terapeutiske kapacitet af curcumin under inflammatoriske tilstande, hvoraf de fleste er forbundet med antioxidantkapaciteten. Curcumin er blevet testet for sin virkning på for eksempel ledproblemer og er for nylig blevet en interessant komponent i behandlingen af gigt og ledproblemer som en mild foranstaltning uden bivirkninger. En anden undersøgelse(2) af personer med knæartrose viste også, at gruppen, der fik kosttilskud med Gurkemeje, havde færre smerter end dem i kontrolgruppen.

Stoffet curcumin har også vist sig at hjælpe med at håndtere træningsreduceret inflammation og ømme muskler, hvilket kan lette restitution og ydeevne hos aktive mennesker (3). 

Curcumin er kilden til gurkemejes gule farve.  

Kosttilskud med curcumin

Gurkemeje indeholder ca. 5% curcumin og kan bruges som hjemmemedicin til generel sundhed. Dog kræves mindst en spiseskefuld om dagen for at have en effekt. Curcumin i gurkemeje kan også være vanskeligt for kroppen at absorbere fuldstændigt, og for at forbedre absorptionen kan sort peber (piperin) tilsættes til gurkemeje.

Hvis du vil undgå at spise store mængder af krydderiet, er der ren curcumin i kosttilskud som pulver, flydende, kapsler og tabletter. På denne måde får du en renere dosis curcumin, som tilfredsstiller kroppen let. Mange kosttilskud med curcumin indeholder også interessante blandinger med andre aktive stoffer, der kan lette din hverdag.

Tilskud:

 
Gurkemeje
 
Gurkemeje Premium
 
Ingefær Premium
 
Inflamin+Collagen

Hvad er gurkemeje

Gurkemeje kommer fra ingefærplanten Curcuma longa, som er en tropisk urt, der vokser både vildt og på gårde i Asien og tilhører ingefærgenen. Stammen i jorden plukkes, når planten er moden, tørres og males til det gule genkendelige pulver, som i daglig tale kaldes gurkemeje. Krydderiet er ikke kun blevet brugt som smagsforstærker ved madlavning, men har også været et værdsat naturligt middel. Folk har derefter brugt det både internt og eksternt til generel sundhed og mavebalance.

Referencer:

  1. Yan He, Yuan Yue, Xi Zheng, Kun Zhang, Shaohua Chen, Zhiyun Du, 2015. Curcumin, Inflammation, and Chronic Diseases: How Are They Linked? (Hentet 2015-06-12).
  2. Susan J Hewlings , Douglas S Kalman. 2017. Curcumin A Review of Its Effects on Human Health. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065496/ (Hentet 2020-12-15).
  3. Benny Eathakkattu Antony. 2020. Turmeric supplement more effective than placebo for osteoarthritis knee pain.https://menzies.utas.edu.au/news-and-events/media-releases/2020/turmeric-supplement-more-effective-than-placebo-for-osteoarthritis-knee-pain (hentet 2020-12-15).
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej