Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

De sundhedsmæssige effekter af honning

Honning er kendt for at have en række sundhedsmæssige fordele. Lær mere om, hvad honning er, og hvordan det kan bruges ud fra et sundhedsperspektiv.

  • Hvad er honning?
  • Sundhedsmæssige effekter af honning
  • Økologisk honning
  • Manuka honning

Honning:

 
Manuka honning
 
Manuka Halstablet
 
Manuka Honning 250
 
Manuka Honning

Hvad er honning?

Honning fremstilles af bier, der henter nektar, der findes i blomster, og nektaren konverterer de derefter til honning, som de opbevarer i bikager inde i bikuben. Honningen er klar til høst, når bierne lægger et vokslågl over bikagen. Honningkagerne plukkes ud, og bikagerne slynges. Du kan sammenligne det med en centrifuge, der smider honningen ud af vokstavlerne. Derefter filtreres honningen, voksrester fjernes, og når den er klar, er der opnået frisk honning. Frisk slynget honning er løbende og ravfarvet.

Honning indeholder ca. 20% vand og ca. 75% sukker. Meget af sukkeret indeholder frugtsukker og druesukker, mens resten består af enzymer, mineraler, aminosyrer, vitaminer og inhibitorer, som er et bakteriehæmmende stof. Intet må tilsættes eller fjernes i honning, da ordet honning er beskyttet og må kun bruges til at betegne produkter, der "stammer fra søde stoffer, som bier har samlet i naturen." Der findes smagssat honning, men så skal den skrives ud.

Honning bruges blandt andet til madlavning, bagning, hudpleje, hårpleje og sundhed.

Honning i krukke med Bikager ved siden af.Honning har flere helbredseffekter og har flere anvendelsesområder.

Sundhedsmæssige effekter af honning

Honning er blevet brugt som medicin og mad siden umindelige tider. Det siges ofte, at honning heler og har flere sunde egenskaber. Honning indeholder meget af den søde fruktose, som giver honning færre kalorier end almindeligt hvidt sukker, og det giver heller ikke de samme blodsukkertoppe som hvidt sukker. Honning er et godt supplement til sødestoffer.

Svenske forskere har fundet en unik bakterieflora i biernes mave, der består af mindst ti forskellige mælkesyrebakterier. Disse bakterier producerer stoffer, der har antibakterielle egenskaber. Du kan bruge honning på grund af dens antibakterielle egenskaber i hudpleje eller på insektbid for at helbrede og berolige huden. Honning indeholder antioxidanter, vitaminer og proteiner, hvilket er positivt for kroppen.

Husk at vælge ægte honning fra naturlig og varieret flora, for eksempel skovhonning, der indeholder flere næringsstoffer end dyrket honning. Prøv at vælge honning fra Sverige for at støtte svensk honningproduktion!

Økologisk honning

For at producere økologisk honning skal du følge de regler, der findes for økologisk biavl. Nektar og pollen fra økologiske gårde eller naturområder skal være inden for en radius på 3 km fra bikuben. Det bliver derfor svært for honning fra bybier at blive kaldt økologisk. Om vinteren fodres bierne med økologisk honning eller sukker.

Manuka honning

Manuka honning er blevet meget populær de seneste år. Manuka honning, som er honning fra New Zealand, er speciel, da den unikke nektar fra blomster af manuka træet giver honningen en antibakteriel virkning. Den kan både spises og smøres på kroppen og kaldes "naturens antibiotika". Brug Manuka honning til at lindre hudirritation, hudproblemer eller til at sødme mad og kager.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej