Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Derfor er mælkesyrebakterier gode for dig

En stor del af vores immunsystem findes i tarmens naturlige bakterieflora, som hjælper med at beskytte os mod skadelige bakterier. Nogle gange kommer vores mave i ubalance, og et ekstra boost af mælkesyrebakterier kan hjælpe maven med at finde sin balance igen.

  • Hvad er mælkesyrebakterier?
  • Mælkesyrebakterier i mad
  • Kosttilskud med mælkesyrebakterier

Yoghurt er en god kilde til de gavnlige mælkesyrebakterier.

Hvad er mælkesyrebakterier?

Mælkesyrebakterier er bakterier, der findes naturligt i mave-tarmsystemet og produceres i tarmen. Hele 90% af immunsystemets celler er i tarmen, og bakterierne hjælper maven med at reagere normalt på forskellige fødevarer i stedet for at overreagere på en måde, der gør os ondt. Tarmfloraen indeholder normalt milliarder af gode bakterier fra flere hundrede forskellige bakteriestammer. Dens fordel for os er at danne en syreresistent beskyttelse langs slimhinden, hvor den modvirker skadelige bakterier, der forårsager sygdomme. De kan også hjælpe kroppen med at absorbere vigtige vitaminer og mineraler, såsom jern og zink.

Når tarmfloraen forstyrres af forskellige årsager, for eksempel på grund af stress eller mavesygdom, lider vi af maveproblemer. Dette kan igen føre til et svækket immunsystem, så vi risikerer at blive syge. Ved at tilføje nye mælkesyrebakterier til tarmene kan vi hjælpe med at genopbygge floraen og forsvaret.

Mælkesyrebakterier i mad

Tidligere var det lettere at få mælkesyrebakterier gennem kosten, fordi vi syrnet forskellige fødevarer for at forbedre deres holdbarhed. Dagens afkølingsmuligheder modvirker selvfølgelig de skadelige bakterier, men har også gjort det vanskeligere for os at få de gode bakterier. Hovedsageligt sure og gærede fødevarer, såsom tykmælk, yoghurt, syltede grøntsager og kombucha, indeholder mælkesyrebakterier samt fødevarer beriget med probiotika.

Fødevarer med en levende bakteriekultur kaldes probiotika, som er et samlenavn for gode bakterier med en bevist effekt. Derudover er der også præbiotika, der fungerer som føde til de gode bakterier. Eksempler på præbiotika er opløselige og geldannende fibre, såsom beta-glucaner i havre og chiafrø. Fødevarer med synbiotika indeholder både pro- og præbiotika i symbiose for at få den bedste effekt. Et godt tip er derfor at spise præbiotiske fødevarer, mens man spiser probiotika, for at fremme væksten af bakterier i tarmen.

Kosttilskud med mælkesyrebakterier

Kosttilskud med mælkesyrebakterier indeholder normalt milliarder bakterier fra de mest almindelige stammer. Kosttilskud findes i forskellige former, f.eks. kapsler, tabletter eller væske. Hvis du ofte har maveproblemer eller midlertidigt har en ubalance i tarmene på grund af sygdom eller af andre årsager, kan probiotika hjælpe din mave med at komme i balance igen.

Mælkesyrebakterier:

 
Probiotic Vital
 
Probiotic Complex
 
Betain HCL
 
Probiotic Premium

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej