Inspiration

Sådan påvirker kobber din krop

Kobber er et livsnødvendigt mineral, der også har antioxidantegenskaber. Det er nødvendigt for vores immunsystem og bidrager til den normale pigmentering af hår og hud. Det er derfor almindeligt i kosttilskud målrettet mod hår og hud.

  • Hvad er kobber?
  • Kosttilskud med kobber
  • Hvor findes det naturligt?

Kvinde med smukt brunt / rødt hår.Kobber bidrager til pigmenteringen af håret

Hvad er kobber?

Kobber er et sporstof, dvs. et stof, der er nødvendigt i meget små mængder, men som stadig er livsvigtigt. Kobber indgår i flere proteiner og er vigtigt for bindevæv, normal nervefunktion og immunsystem. Kobber bidrager også til pigmenteringen af hår og hud, dvs. farvesubstans. Kobber fungerer som en antioxidant og beskytter cellerne mod frie radikaler. Frie radikaler udskilles, når vi ryger, solbader eller stresser og fremskynder nedbrydningen af vores celler. Antioxidanter modvirker denne proces.

Det anbefalede indtag er lige under 1 mg dagligt. Selvom vi har brug for en meget lille mængde, kan et for lavt indtag føre til blodmangel. Dette betyder, at antallet af røde blodlegemer er lavere end normalt, de samme symptomer som for lavt jernindtag. Dette skyldes, at kobber er en del af det enzym, der omdanner jern til den form, vi kan optage. Hvis vi så har for lidt kobber, kan denne konverteringsproces ikke udføres.

Kobber absorberes hovedsageligt i maven og de øvre dele af tyndtarmen. Imidlertid er det leveren, der styrer både opbevaring og udskillelse af kobber. Både som ion og bundet til protein passerer kobber gennem tyndtarmsvæggen. Når kobber passerer gennem tyndtarmsvæggen, reguleres det af et understøttende metalenzym kaldet metallothionein. Kobber transporteres derefter med transportproteiner til leveren, hvor det opbevares i form af metalcreme. Kobber ceruloplasmin bruges som en del af superoxiddismutasen, der syntetiseres i de røde blodlegemer. Ceruloplasmin og albumin er proteiner, der er ansvarlige for transporten af kobber i kroppen. Cirka 95 procent af kroppens kobber findes i blodet som en del af ceruloplasmin. Kobber opbevares i galden i leveren og bruges i leveren til energimetabolisme og afgiftningsfunktioner. Der bruges det til absorption, anvendelse og syntese af hæmoglobin.

Kosttilskud med kobber

Kobber er inkluderet i vel sammensatte multivitamintilskud. Det findes også i kosttilskud til hår og hud på grund af dets pigmenteringsegenskaber. Det bruges blandt andet til at undgå gråt hår, for at styrke hårkvaliteten og reducere uren hud. Flere studier er stadig nødvendige for at sikre, at det virkelig fungerer, men de, der har testet det, oplever ofte en forbedring. Kobber er nødvendigt for enzymer, der danner kolesterol. Risikoen for forhøjede LDL-kolesterolniveauer stiger ved lave kobberniveauer. En af de vigtigste opgaver, som kobber har, er at bidrage til et stærkt hjerte-kar-system. Langvarig kobbermangel kan føre til svage blodkar, forhøjede kolesterolniveauer og et forstørret hjerte. Ved normale doser er der ingen risiko for overdosering, men undgå overdosering af kobber i højere grad. Kobber er et tungmetal, der kan opbevares i kroppen, og ekstreme doser kan forårsage kvalme og opkastning. Meget høje kobberværdier kan også give tendens til virusinfektioner og et svagere immunsystem. Høje niveauer af kobber reducerer funktionen af både binyrerne og skjoldbruskkirtlen.

Hvor findes kobber naturligt?

Optagelse af kobber i mad kan udgøre 50 procent. Fødevarer som fisk og skaldyr, indmad, bønner og fuldkorn er gode kilder til kobber. Det er også ret almindeligt for os at indtage kobber gennem drikkevand på grund af korrosion af kobber i vandrør. For at undgå overdreven indtagelse af kobber anbefales det at lade vandet løbe et stykke tid, før det bruges.

Kobber:

 
Kobber

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej