Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Sådan skaber du sunde vaner, der holder

Vil du skabe nye sunde vaner, men mister motivationen, når livet kommer i vejen? I denne artikel giver vores ambassadør Susanna Jungblom tips til små vaner, du kan tilføje til din hverdag for at blive sundere og især, hvordan du får dine nye vaner til at holde i det lange løb!

Susanna Jungblom går op ad en trappe.Susanna tager altid trapperne i stedet for elevatoren, en simpel vane som gør en stor forskel i længden!

Start småt - nye vaner kræver tid

At integrere flere sunde rutiner i hverdagen er noget mange stræber efter, og som kan gøre en utrolig stor forskel for både vores fysiske og mentale velbefindende. Men ofte starter vi for hårdt ud, hvilket fører til, at vi opgiver, før vi mærker de positive effekter.

Faktum er, at processen med at skabe nye vaner kan og bør tage tid. Vores hjerner er nemlig programmeret til at modstå forandringer, fordi vi ønsker at spare så meget energi som muligt. Heldigvis findes der metoder til at "snige" sunde rutiner ind og dermed gøre det meget nemmere at fastholde dem. Vores ambassadør Susanna Jungblom er en stor fortaler for tiny habits, et koncept som er blevet meget populært og handler om at gøre små, små ændringer, som derefter vil blive til naturlige vaner.

- Det kan være mikroskopiske ting som at lave en knæbøjning, mens du laver mad, eller lave to mavebøjninger, når du børster tænder. Hvis dit mål er at blive bedre til at drikke vand, kan du have for vane at tage en slurk vand hver time. Derefter vil det blive en naturlig ting, at du hele tiden rækker ud efter flasken. Du laver simpelthen små ændringer som samlet giver en stor positiv effekt på din hverdag og som er lette at vedligeholde over tid. Små ændringer giver vedvarende resultater, siger Susanna.

Susanna tror, at et almindeligt problem er, at mange tænker, at de skal ændre hele deres liv, stoppe med at spise sukker, blive super sunde, men det holder ikke mere end en dag eller to. Man skal lave små ændringer som er holdbare over tid, mener hun.

Jeg tror, at mange tænker, at de skal ændre hele deres liv, stoppe med at spise sukker, blive super sunde, men det holder ikke mere end en dag eller to. Man skal lave små ændringer som er holdbare over tid.

Smarte måder at få motion ind i hverdagen

Der er mange måder at træne på i hverdagen uden at afsætte timer til fitnesscentret eller forskellige holdtimer. Susanna griber alle chancer for at få motion ind i hverdagen, når hun får muligheden.

- Der er så mange små ting, som kan gøre enorm forskel, hvis man ikke har gjort dem før. For eksempel tager jeg aldrig en elevator eller rulletrappe, jeg tager trappen i stedet. Det er den slags hverdagsmotion, der kan gøre en stor forskel.

Hun foreslår også, at man prøver at parkere bilen og i stedet gå eller cykle, når man skal et sted hen. Tag cyklen til arbejde, eller hvis du tager bussen, stå af en station før og gå resten af vejen, siger Susanna.

Forbud virker sjældent

Susanna siger, at et almindeligt problem er, at man helt fjerner ting og skaber forbud - for eksempel at man ikke må spise slik i et helt år. I stedet kan du tænke "på mandage har jeg en sukkerfri dag", og starte der. Over tid vil det føles naturligt, at mandage er slikfri - så kan du begynde at tilføje tirsdagen, og så kører det derfra. Dette trick virker for de fleste nye vaner du ønsker at skabe, mener Susanna. Selv har hun fundet måder at få træning ind på en enkel og sjov måde i hverdagen, selv på dage, hvor hun har meget at lave.

- Jeg har for eksempel en HIIT-træning, som varer 7 minutter. Når man har startet med at gøre det om mandagen, så opdager man måske, at man har lyst til at gøre det om torsdagen også. Når man så føler "wow, jeg har det fantastisk om mandagen og torsdagen", kan man tilføje det på lørdagen også og starte dagen med en træning. Man ser, at forandringerne har en stor effekt efter noget tid og kan mærke de positive virkninger!

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej