Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Alt hvad du behøver at vide om kollagen

Kollagen er et kropsspecifikt stof, der findes i al bindevævsstruktur, såsom led, brusk, hud og hår. Kollagen som tilskud er steget i popularitet de seneste år og bruges præcist til at styrke kvaliteten i et af disse områder.

Hvad er kollagen?

Bortset fra vand er kollagen det dominerende stof i vores krop og opbygger blandt andet hud, sener og knogler. Kollagen er et protein, der består af flere forskellige aminosyrer, og der er flere forskellige typer kollagen i vores krop med forskellig mængde og sammensætning af aminosyrer. De mest kendte typer kollagen er type 1, 2 og 3 eller kollagen type I, II, III, som de også kaldes. Kollagen type 1 og 3 findes almindeligvis i hud, muskler og knogler, mens kollagen type 2 findes i store mængder i led og brusk. De forskellige typer kollagen forekommer i større eller mindre grad i forskellige dele af kroppen, men det er kollagen type 1, der dominerer og står for ca. 90% af alt kollagen i kroppen. De aminosyrer, der er mest forekommende i de forskellige typer kollagen, er glycin, prolin og hydroxyprolin.

Boost med kollagen for en smuk og glat hud, stærkt hår og stærke negle.

Kollagen styrker hud, hår og negle.

Kollagenets funktion

Omkring en tredjedel af kroppens protein består af det fiberproteinet kollagen, og det findes i hele vores bindevævsstruktur. I leddene giver kollagenet en bøj- og trækstyrke til skelettet og udgør en strukturel enhed i bindevævet, hvor det giver støtte og beskyttelse mod ekstern stress og belastning. Kroppen producerer selv dette protein gennem tilgængeligheden af aminosyrer og opbygger strukturen hele tiden. Parallelt med dette sker der også en konstant nedbrydning af proteinet som en meget modstridende kraft.

Cirka 70% af huden består af kollagen. Som små børn har vi fuld adgang til kollagen, og det er også derfor, vi kan lave grimasser uden at få en strejf af rynker eller folder. Produktionen af kroppens eget kollagen aftager derefter, når vi bliver ældre, mens nedbrydningen fortsætter i samme hastighed, hvilket fører til en tyndere hud med mere fremtrædende linjer og rynker.

Forskellige typer af kollagen

Kollagen type I - Kollagen type 1 forekommer i store mængder i hud, hår og negle såvel som i knogler. Det findes også i tænder, sener, ledbånd, interstitiel væske og organer. Denne type kollagen står for op til 90% af alt kollagen i kroppen. Kollagen hjælper blandt andet med at gøre huden hydreret og elastisk, hvilket igen gør linjer og rynker mindre synlige. Kollagenet styrker også svage eller beskadigede negle og hjælper med at reducere hårtab og gør dermed håret tykkere og sundere. Denne type kollagen bruges flittigt i kosttilskud til hud, hår og negle.

Kollagen type II - Kollagen type 2 findes hovedsageligt i led og brusk og er det dominerende protein i ledbrusk. Dette gør kollagen type 2 populær at tilføje i kosttilskud til fælles ledsunhed.

Kollagen type III - Kollagen type 3 findes som kollagen type 1 i huden, men også i muskler og blodkar.

Kollagen type IV- Kollagen type 4 findes hovedsageligt i basalmembran, som er en type bindevæv.

Kollagen type V- Kollagen type 5 svarer til kollagen type 1 og findes hovedsageligt i cellekulturer, fostervævet og i interstitiel væske (væsken mellem cellerne).

Kollagen typ VI- Kollagen type 6 findes hovedsageligt i den interstitielle væske / vævsvæske, den væske, der findes mellem cellerne.

Kollagen til sunde led.

Pas på dine led med kollagen.

Faktorer, der påvirker produktionen af kollagen

Kollagenproduktionen begynder allerede at falde i en alder af 25 år, hvilket fører til, at huden bliver tyndere, samt rynker og hængende hud bliver mere fremtrædende. En reduceret kollagenproduktion betyder også, at vores hår bliver svagere, og at sener og ledbånd bliver mindre elastiske og leddene mindre fleksible. Dette er en naturlig proces, der sker i vores krop, men ved at spise mad rig på kollagen kan du stadig hjælpe hud og led til at holde sig yngre længere.

Faktorer, der påvirker kollagenproduktionen negativt:

 • UV-lys, rygning, luftforurening, toksiner og stress øger produktionen af frie radikaler. Dette kan bidrage til en øget nedbrydning af det eksisterende kollagen i kroppen.
 • Kollagenproduktion påvirkes af lav hormonproduktion i overgangsalderen og af aldring.
 • Visse behandlinger for helbredsproblemer kan gøre det vanskeligt for kroppen at absorbere vitaminer og mineraler, hvilket kan påvirke kollagenproduktionen. En ubalanceret mave kan også påvirke optagelsen af næringsstoffer, hvilket igen kan påvirke produktionen af kollagen negativt.

Hvor findes kollagen naturligt?

Som de fleste andre proteiner findes kollagen i rigelige mængder, især i kød og fisk. Det findes også i store mængder i tarmene, brusk, knogler og hud. En anden naturlig kilde er dronningbi-gelé, som på grund af dets høje næringsindhold er blevet et mere populært tilskud. Udover naturligt kollagen indeholder dronningbi-gelé også en række vitaminer, aminosyrer, enzymer og mineraler. Dronningbi-gelé kommer i forskellige former, og den nemmeste måde at få det i dig på er via et kosttilskud.

Tip! Se på Super Bidronningegelé - et højdoseret tilskud med 1000 mg dronningbi-gelé pr. Kapsel.

Der findes også fødevarer, der fremmer kollagenproduktionen. Eksempler på dette er røde frugter og grøntsager, der er rige på lycopen - en antioxidant, der er vigtig for kollagenproduktionen. Vitamin C er vigtigt for normal kollagenproduktion og er rigeligt i citrusfrugter, mango og ananas. Svovlrige fødevarer som alle slags løg, bladgrøntsager, bælgfrugter og bønner hjælper også med at fremme produktionen af kollagen.

Nogle fødevarer, der øger produktionen af kollagen:

 • Ben bouillon
 • Kylling
 • Fisk og skaldyr
 • Æggehvide
 • Citrusfrugter
 • Bær
 • Tropiske frugter
 • Hvidløg
 • Bladgrøntsager
 • Bønner
 • Cashewnødder
 • Tomater
 • Paprika

Kollagen som et Kosttilskud

I dag er der mangel på kollagen i moderne mad. Årsagen til dette har at gøre med vores kost, der indeholder meget kød, dvs. kun dybest set muskelvævet fra dyret, i modsætning til før da vi spiste alle dele som tarm, brusk og hud og lavede afkog på skroget. En anden grund er, at flere og flere mennesker vælger at blive vegetarer og veganere, hvilket betyder, at store kilder til kollagen forsvinder fra kosten. For så at optimere kroppens produktion af kollagen kan du tage et kollagentilskud.

Kollagen som kosttilskud forekommer både som en ingrediens og som et individuelt tilskud og fås som flydende, pulver og i kapselform. Det mest almindelige i kosttilskud er kollagen fra fisk eller kvæg, men der er også kollagen til veganere, og de indeholder derefter aminosyrer fra grøntsager. Kollagentilskud er både populært hos dem, der ønsker at tage sig af deres hud og hår, og dem, der ønsker at bevare deres mobilitet i leddene. Det kan enten være for dem, der træner meget og slider på leddene, eller dem der af en anden grund føler svækkede led.

Kollagen opbygger blandt andet hud, sener og knogler.

Styrk hud, hår, negle og led med kollagen.

SAMMENLIGNINGSTABEL

Collagen Pulver BovintKollagenpulverCollagen Plus
FormPulverPulverKapsler
Størrelse200 g204 g90 stk
Portioner204090
Kollagenmængde/portion10 000 mg5 000 mg500 mg/kaps
OprindelseBovintMarine (fisk)Marine (fisk)
Kollagen typeType 1 & 2Type 1Type 1
SmagNejNejNej
PeptiderJaJaJa
Tilføjet vitamin CNej80 mg12 mg
AndetIndeholder citrus bioflavonoider
Til produktetTil produktetTil produktet

Kollagen og vitamin C.

Vitamin C bidrager til normal kollagendannelse, og denne vigtige antioxidant hjælper også med at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress. Vores krop kan ikke producere vitamin C selv, og derfor er vi nødt til at tilføje det gennem kosten. Derfor er det også almindeligt at tilføje C-vitamin sammen med kollagenprodukter, fordi de går hånd i hånd for blandt andet at hud, brusk, tænder og knoglestruktur fungerer normalt.

Hvad er hydrolyseret kollagen?

Et hydrolysat eller peptid-kollagen betyder, at kollagenet allerede er spaltet i peptider for at absorptionen i kroppen skal være så god som mulig. Det betyder, at kroppen ikke behøver at nedbryde det i mindre dele, før det absorberes. Det giver et kollagen med høj biotilgængelighed. Hydrolyseret kollagen bruges ofte i kollagentilskud og også i funktionelle fødevarer.

Hvor meget kollagen skal du tage dagligt?

Forskellige tilskud har forskellige anbefalinger, og du bør følge anbefalingerne på posen, krukken eller flasken. Som et løst pulver er en anbefaling normalt at tage ca. 5-10 gram kollagen om dagen. Det er vigtigt, at kollagenet er af høj kvalitet (hydrolyseret) og fortrinsvis uden unødvendige tilsætningsstoffer. Da vitamin C er vigtigt for kollagensyntese, kan du med fordel investere i et kollagentilskud, der indeholder tilsat C-vitamin. Du vælger, om du vil have et kollagentilskud som kapsler, pulver eller i flydende form. Det er en smagssag, hvad man foretrækker. Kapsler er nemme at tage, mens et pulver let blandes i mad og drikke.

Hvor længe skal du spise kollagen?

Du kan med fordel spise kollagen dagligt hele året rundt. For at bemærke en effekt skal du mindst tage det over en periode på 3 måneder.

Vidste du, at

 • Kollagen opbygger hud, hår, negle, knogler og brusk.
 • Hele 30% af alt protein i kroppen består af kollagen.
 • Rynker, cellulite, muskel- og ledsmerter kan indikere kollagenmangel.
 • At motionere regelmæssigt kan hjælpe med at opretholde niveauet af kollagen i kroppen.
 • Kollagenproduktionen i kroppen begynder at falde i en alder af 25 år.
 • Kollagen er sikkert at bruge i lang tid og har indtil videre ingen kendte bivirkninger.

Kollagen:

 
Collagen Plus
 
Marine Kollagen
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Beauty Shot
 
Inflamin+Collagen

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej