Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Alt om Q10

Q10 er populær som et kosttilskud og havde sin storhedstid i 90'erne. Q10 har mange funktioner i kroppen og er en vigtig del af vores vitale organer.

  • Hvad er Q10?
  • Hvorfor Q10 som et kosttilskud?

Tilskud:

 
Q10
 
Q10 100
 
Q10 200
 
Q10 300

Hvad er Q10?

Koenzym Q10 er et vigtigt kropsstof, der produceres i leveren og findes naturligt i nogle af vores fødevarer, hvor makrel og rapsolie er to vigtige kilder. Stoffet har lignende egenskaber som et vitamin og findes i den højeste mængde i vores vitale organer, herunder hjertet såvel som i alle celler i immunsystemet. Q10 har en vigtig rolle som en antioxidant og for normal hjerte-kar-sundhed. Efterhånden som vi bliver ældre, svækkes vores egen produktion af Q10, og produktionsreduktionen starter allerede, når vi er omkring 30 år gamle.

Billede af forskellige antioxidanter såsom olie, avocado og nødder.Mange stoffer i maden fungerer som antioxidanter, eksempelvis nødder, frø og appelsiner.

Antioxidanten Q10 hjælper med at hæmme cellens nedbrydning forårsaget af frie radikaler i kroppen. Oxidationen af det dårlige LDL-kolesterol modvirkes også ved hjælp af en indsats fra Q10.

Q10 er også involveret i energiprocessen som en komponent i cellernes mitokondrier, hvor al energi fra mad omdannes til den form for energi, som kroppen kan forbruge. Q10 er nødvendig for at denne proces kan fungere.

Ved lave niveauer af Q10 kan du opleve en følelse af mangel på energi, noget der er særlig almindeligt hos ældre voksne, hvis produktion er faldet. Q10 kan derfor også bruges til at reducere træthed.

Q10 som et kosttilskud havde sin storhedstid i 90'erne, da det blev brugt både til styrkende formål og som en sundhedsføde til hjertet og immunsystemet. Undersøgelser af dens effekt udføres regelmæssigt for at kortlægge dens betydning for vores krop. En af de senere undersøgelser * undersøgte patienter, der var blevet medicineret mod hjertesvigt. Mere end 400 patienter på medicin deltog i den to-årige undersøgelse. Halvdelen af deltagerne spiste 100 mg Q10 tre gange om dagen ud over deres sædvanlige medicin, mens den anden gruppe fik placebo ud over deres sædvanlige medicin. Resultatet var slående; omkring 43% af dem, der spiste Q10, havde færre komplikationer og problemer, og tilliden til Q10 kunne styrkes yderligere.

Hvorfor Q10 som et kosttilskud?

Da Q10 har mange forskellige funktioner i kroppen, spises den som et tilskud af omtrent det samme antal grunde. Et tilskud kan især gavne ældre voksne, når egenproduktionen falder, ved at genoprette niveauerne og bidrage til en normal kardio og vaskulær sundhed som en antioxidant eller for at reducere træthed.

Hvis du vil teste et tilskud af Q10, skal du kigge efter et produkt, der indeholder ubiquinon. Det er den kunstige form af Q10, der svarer til vores krops stof og er let for os at absorbere. Husk, at Q10 er fedtopløseligt og derfor bør spises sammen med et måltid for at blive absorberet korrekt.

Referencer:

* The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure: Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. Mortensen, Rosenfeldt, Kumar, Dolliner, Filipiak, Pella, Alehagen, Steurer, Littarru. 2014.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej