Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Lav egen sæbe

At lave sin egen sæbe derhjemme er blevet mere og mere populært og behøver slet ikke at være svært. Ved at lave din egen sæbe kan du være sikker på, at den er miljøvenlig og indeholder stoffer, der er gode for huden. Her finder du opskrifter på din egen sæbe og du kan også læse mere om, hvilke stoffer du skal undgå i sæbe, som du køber i butikken.

Hjemmelavede sæber er venligere for både dig og miljøet. Hjemmelavede sæber er venligere for både dig og miljøet. Derudover er det både nemt og sjovt at lave sin egen sæbe!

Fakta om sæbe

De første sæbeopskrifter er fundet skrevet på 4000 år gamle lerpotter fra Mesopotamien. Under Romerriget blev sæbe dengang brugt som et middel mod forskellige lidelser. Da Romerriget så faldt, blev viden om sæbefremstilling glemt og som følge heraf steg antallet af sygdomme. I Mellemøsten startede de omkring 500 e.Kr. produktionen af sæbe, der stadig er grundlaget for de sæber, vi bruger i dag. Disse sæber bestod ofte af vegetabilske olier med aske og urter.

Hvorfor bruger vi sæbe?

At vaske hænder med sæbe har også vist sig at være den bedste måde at slippe af med bakterier på hænderne. For at være sikker på, at hænderne er blevet rigtig rene, bør du sæbe dine hænder omhyggeligt ind, både på toppen, håndfladerne og mellem fingrene. Du bør også sæbe i mindst 15-20 sekunder – et tip er at nynne en sang af samme længde hver gang du vasker hænder for at holde styr på tiden. Det er også vigtigt at sikre, at hænderne er ordentligt tørre efterfølgende, da bakterier trives i fugt.

Hvordan fremstilles sæbe?

I dag er der tre hovedtyper af sæbefremstilling. Industrien står for den største mængde. Så er der producenter, der traditionelt laver olivenoliesæbe, samt små lokale sæbeproducenter, der fremstiller sæbe i hånden.

Fremstillingen af sæbe foregår gennem en kemisk proces mellem fedt og lud. Denne reaktion kaldes forsæbning og under processen frigives glycerin. Glycerin er et blødgøringsmiddel, men i industriel sæbefremstilling fjernes denne fedtsyre og bruges til andre formål. Det betyder, at sæbe fremstillet industrielt slet ikke er mild og fugtgivende, men derimod dehydrerende.

Håndlavet sæbe kan både kold- og varmrøres. I begge processerne blandes fedt og olie med lud ved kraftig omrøring. Derefter hældes sæben i forme, hvor den får lov at størkne, inden den skæres ud i stykker. Den koldrørte sæbe får derefter lov til at modne i et par uger, for at forsæbningen er fuldstændig færdig. Den varmrørte sæbe koges ved lav varme i flere timer og hældes derefter i forme. Så er den klar til at blive brugt med det samme. En håndlavet sæbe er normalt blødere end industrisæbe og føles let fedtet, når du rører ved den. Dette skyldes det høje glycerinindhold og at den ofte er overfedtet, hvilket samtidig gør den fugtgivende.

Farlige indholdsstoffer i sæbe

Industrielt fremstillet sæbe indeholder ofte en række forskellige tilsætningsstoffer, der både virker dehydrerende og kan fremkalde allergier. Derudover er der ofte indholdsstoffer, der er giftige for vandlevende organismer. Ved at vide, hvilke indholdsstoffer der er gode at undgå, er det nemmere at finde sæber, der er gode for både din hud og miljøet.

SLES/SLS: SLS (Sodium Lauryl Sulfate) og SLES (Sodium Laureth Sulfate) er begge sulfater. Det er sulfater, der skaber skum og bruges derfor ofte i sæbe, shower gel eller andre rengøringsmidler. Desværre er sulfat også meget dehydrerende og kan derfor virke irriterende på hud, hovedbund og øjne.

PEG: PEG (Polyethylen glycol) er en syntetisk emulgator. Stoffet bruges til at øge sæbens holdbarhed og bruges også som affedtningsmiddel i flydende sæbe. Stoffet er allergifremkaldende og irriterende for øjnene.

Triclosan: Triclosan er et bakteriedræbende stof, der også fungerer som konserveringsmiddel i sæber. Meget giftigt for vandlevende organismer med langtidseffekter. Triclosanen kan heller ikke renses væk i vandværker men ender i vores have, vandløb og søer.

DEA, TEA, MEA og ETA: DEA (diethanolamin), TEA (Triethanolamin), MEA (Monoethanolamin) og ETA (Ethanolamin) er syntetiske kemikalier, der bruges til emulgering, rengøring eller til pH-regulering i sæbe og shampoo. Sammen med andre ingredienser kan de reagere og danne nitrosaminer, som er kræftfremkaldende.

For at være sikker på at undgå sæbe med giftige stoffer skal du vælge en miljømærket sæbe, håndlavet sæbe eller lave din egen sæbe.

Opskrift på fast sæbe

Her er et par super enkle opskrifter på en hjemmelavet fast sæbe. Denne metode kaldes også normalt for melt and pour. Med æteriske olier kan du så variere duft og funktion i det uendelige alt efter hvad du kan lide. I disse opskrifter har vi brugt æterisk citronolie, som både er opkvikkende og bakteriedræbende, samt lavendelolie, som er beroligende og lindrende. Æterisk olie har en evne til at formidle både følelse og aroma. Ved at vælge din favorit blandt æteriske olier, kan du lave sæber til alle lejligheder!

Sæbe med citron

Citron er fremragende i sæbe. Den styrker dine sanser, samtidig med at den er antibakteriel!

Opskrift på sæbe med citron
• 500 g PURE Sæbemasse
• 30 dråber æterisk citronolie (samt lidt revet citronskal)
• Eventuelt 2-3 dråber sæbefarve (eventuelt gul)
• Sæbeforme, muffinforme eller et ovnfad med bagepapir

Gør sådan:

1. Skær sæbemassen i mindre stykker og smelt den i en skål over et vandbad.

2. Lad sæbemassen smelte forsigtigt uden at koge. Rør forsigtigt, mens du fjerner bobler.

3. Tag massen af komfuret og lad den køle lidt af. Tilsæt æterisk olie og citronskal/lavendelblade.

4. Hæld blandingen i sæbeforme, gerne i silikone, og lad det trække natten over.

5. Når sæben har sat sig, skal du forsigtigt fjerne den fra formen. Pak den ind i bagepapir.

Tip! Dekorer emballagen efter smag og behag. Brug sæben selv eller giv som en fin gave!

Sæbe med lavendel

Æterisk lavendelolie giver en sæbe med en afslappende og beroligende duft.

Opskrift på sæbe med lavendel
• 500 g PURE Sæbemasse
• 2-4 tsk tørret lavendel
• 20-30 dråber æterisk lavendelolie
• Enhver sæbefarve (f.eks. lilla, ved at blande rød og blå)
• Sæbeforme, muffinforme eller et ovnfad med bagepapir

Gør sådan:

1. Smelt sæbemassen i en skål over et vandbad. Lad sæbemassen smelte forsigtigt uden at koge. Rør forsigtigt, mens du fjerner bobler.

2. Tag massen af komfuret og lad den køle lidt af. Bland derefter æterisk citronolie og eventuelt revet citronskal.

3. Hæld massen i silikoneforme.

4. Lad massen størkne natten over.

5. Når sæben har sat sig, skal du forsigtigt fjerne den fra formen. Pak den ind i bagepapir.

Tip! Ved at vælge forskellige koldpressede olier og æteriske olier kan du variere dine sæber i det uendelige.

Opskrift på flydende sæbe

At lave flydende sæbe er både nemt og sjovt!

Den mest enkle flydende sæbe er lavet af en økologisk fast sæbe. Du skal blot vælge din yndlingssæbe og blande den med vand og æterisk olie og tada - du har en hjemmelavet flydende sæbe!

Du skal bruge:
• 30 gram økologisk hård sæbe
• 2 dl varmt vand, kogt og let afkølet til fingervarmt
• Tilsæt 3 dråber æterisk olie, eukalyptusolie er f.eks. forfriskende på huden
• Tomme flasker med pumpe

Gør sådan:

1. Riv sæben på et rivejern og bland i det lunkne vand.

2. Rør og lad stå til næste dag og bland det derefter fri fra klumper og bland et par dråber æterisk olie i. Fortynd eventuelt med vand, hvis det er for tyktflydende.

3. Hæld sæben på sæbepumper og flasker til opbevaring til senere genopfyldning.

Riv den hårde sæbe og bland i det lunkne vand. Rør igennem.

Tip! For at den flydende sæbe holder lidt længere, er det godt, hvis vandet koges op først.

Tilbehør:

 
PURE Sæbemasse
 
PURE Citronolie ØKO
 
Glycerin ØKO
 
Sæbeform SilikoneVar denne artikel en hjælp?   Ja   Nej