Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Pollenallergi

Pollenallergi er en almindelig allergi, som hvert år rammer omkring en fjerdedel af alle danskere. Læs mere om pollenallergi, hvilke produkter der kan hjælpe og få tips til, hvad du selv kan gøre for at mindske dine allergiproblemer.

Pollenallergi giver ofte problemer med nysen og øjne der løber i vand. I pollensæsonen får mange mennesker problemer som tilstoppet næse, nysen og kløende øjne.

Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi, eller høfeber som det også kaldes, er en meget almindelig form for allergi. Omkring 25 % af alle mennesker i Danmark menes at være allergiske over for en form for pollen. Pollenallergi opstår, når immunforsvaret forveksler harmløse stoffer, såsom birk og græspollen, med farlige stoffer, som kroppen skal bekæmpe. Kroppen reagerer derefter med forskellige symptomer såsom tilstoppet næse, løbende næse, nysen og kløende og røde øjne. Træthed er også et almindeligt symptom på pollenallergi. Mange mennesker får lettere problemer og kan kontrollere deres allergi på forskellige måder, men nogle mennesker kan få astma-lignende problemer som hoste og åndenød og skal derefter til læge.

Kosttilskud mod pollenallergi

Der findes flere typer af kosttilskud, der er knyttet til allergiproblemer, og som er populære at tage før og i løbet af sæsonen. Blandt andet er flavonoidet quercetin og enzymet bromelain dukket op i undersøgelser med interessante resultater. Et andet kosttilskud, der har fået stor opmærksomhed i forbindelse med årstidens allergi, er fyrrebarkekstrakt. Ekstrakt af fyrrebark er rig på et stof kaldet proanthocyanidiner, en type flavonoid, der findes i blåbær og andre planter, hvor de har antioxidantvirkninger. I et canadisk studie (1) blev 39 personer undersøgt i 5-8 uger før birkepollensæsonen, hvor nogle af deltagerne fik kosttilskud med fyrrebarkekstraktet pycnogenol og resten fik placebo. Resultaterne viste, at de personer, der modtog kosttilskud med fyrrebarkekstrakt, viste op til 35 % færre allergisymptomer sammenlignet med placebogruppen. Fyrrebarkekstrakt giver heller ikke nogen generende bivirkninger, som traditionelle behandlinger kan give.

Tip! Tag et kig på Healthwell Fyrrebarkekstrakt - et kosttilskud med så meget som 95% proanthocyanidiner og høj biotilgængelighed.

Tips på produkter:

 
Fyrrebark-ekstrakt
 
Super Quercetin
 
Bromelain 500

Tips til selv at lindre pollenallergi

Pollen spredes med vinden og er derfor næsten umulig at undgå, hvis man opholder sig udendørs i pollensæsonen. Der er dog flere ting, du kan tænke på i hverdagen, for at lindre dit ubehag. Et tip er at holde vinduerne lukkede om dagen, når pollenniveauet er på det højeste, og i stedet sørge for at lufte ud i løbet af natten og tidlig morgen. Da pollen nemt sætter sig fast i tekstiler, er det også godt at skifte tøj, når man har været udendørs et stykke tid. Vasketøj må heller ikke hænges til tørre eller ventilere udendørs. Det kan også hjælpe at gå i bad før sengetid, dette for at skylle pollen væk fra dit hår, som du ellers ville indånde i løbet af natten. Endelig kan det være nyttigt at undgå rygning og røgfyldte miljøer, da allergisymptomer forværres af tobaksrøg.

Der findes også håndkøbsmedicin mod pollenallergi, som kan bruges ved forbigående problemer. Disse indeholder normalt antihistaminer eller kortison, der bekæmper allergien og modvirker symptomerne. Disse lægemidler er ofte effektive, men det er også almindeligt, at de forårsager bivirkninger såsom træthed. Håndkøbsmedicin mod pollenallergi fås i form af for eksempel tabletter, næsespray og øjendråber.

OBS! Husk, at hvis du har alvorlige problemer med din allergi, skal du muligvis til læge og få receptpligtig medicin.

Referencer:

  1. Dale Wilson, Malkanthi Evans, Najla Guthrie, Prachi Sharma, Joshua Baisley, Frank Schonlau, Carolina Burki. 2010. A randomized, double-blind, placebo-controlled exploratory study to evaluate the potential of pycnogenol for improving allergic rhinitis symptoms. (Hentet 2021-06-01)
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej