Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Sådan fungerer selen

Selen er en antioxidant, der beskytter celler mod for tidlig ældring. Det er også vigtigt for kvaliteten af hår og hud, og kosttilskud er almindelige af den grund. Vi får generelt for lidt selen på grund af vores selenfattige dyrkejord og kan muligvis have brug for at spise en mere selenrig kost eller tage et tilskud.

  • Hvad er selen?
  • Hvor meget selen har vi brug for hver dag?
  • Tilskud med selen
  • Bivirkninger

Tilskud med selen:

 
Selen 100
 
Selen 200

Hvad er selen?

Selen er et meget vigtigt mineral for vores kroppe, fordi det bidrager til et normalt fungerende immunsystem og beskytter cellerne mod oxidation. Selen hjælper også med at regulere skjoldbruskkirtelhormoner og er derfor vigtig for stofskiftet. Selen er en antioxidant, der beskytter celler mod nedbrydning. Frie radikaler udskilles konstant i kroppen, især når vi er stressede og lever usundt, og processen nedbryder cellerne og aldrer dem for tidligt. Antioxidanter hjælper med at modvirke nedbrydningsprocessen.

Det er dyrke jord, der er den afgørende faktor for, hvor meget selen vi får i os. Den nordiske jord er desværre relativt lav i selen, og mængden er ikke nok til at give et tilstrækkeligt højt indtag. Selen findes i næsten alle fødevarer, men niveauerne varierer. Fødevarer rig på selen er nødder, fisk, æg, salat, fisk og skaldyr og mælk.

Fine negle.Selen er hovedsageligt rettet mod dem, der ønsker at tage sig af hår, hud og negle.

Hvor meget selen har vi brug for hver dag?

Den anbefalede mængde er 50 mcg for kvinder og 60 mcg for mænd, men i gennemsnit har de fleste mennesker svært ved at nå disse niveauer. Gravide og ammende kvinder har også et lidt større behov, ca. 60 mcg. For lave selenniveauer kan ses på kvaliteten af hår og negle. Vores immunsystem har også brug for selen for at fungere, og de hvide blodlegemer, der beskytter kroppen mod infektioner, ser ud til at fungere mindre godt uden adgang til selen.

Køn/Gruppe/AlderAnbefalet dagligt indtag
Spædbørn 6-11 måneder15 mikrogram
Spædbørn 12-23 måneder20 mikrogram
Barn 2-5 år25 mikrogram
Barn 6-9 år30 mikrogram
Barn 10-13 år40 mikrogram
Kvinder og piger fra 14 år50 mikrogram
Mænd og drenge fra 14 år60 mikrogram
Gravid og ammende60 mikrogram

Kilde: Livsmedelsverket

Tilskud

Kosttilskud med selen er primært til dig, der ønsker at passe på dit hår, hud og negle og sikre dit daglige indtag af selen. Det er også inkluderet i multivitaminer.

Der er to sorter af selen, det organiske og det uorganiske. Der er fordele og ulemper ved begge, men det antages, at den organiske form lykkes at hæve blodselen hurtigere end den uorganiske kan. Det organiske selen gifter sig lettere med andre næringsstoffer. Det uorganiske selen kaldes natriumselenat eller natriumselenit, og hvis du tager C-vitamin sammen med disse, skal du vide, at C-vitamin neutraliserer disse to stoffer. Dette er dog store doser C-vitamin. Imidlertid øger begge former for selen blodniveauer på samme positive måde. Det uorganiske selen kommer hovedsageligt fra planteriget, mens resten findes i maden. 

Bivirkninger

Overskrid ikke 300 mcg om dagen, da selen kan have den modsatte virkning og i stedet forårsage hårtab og hudændringer. Hvis indtagelsen er for høj, kan mave og tarmkanal blive påvirket negativt. Selen kosttilskud indeholder op til 100 mcg og forårsager ikke sådanne bivirkninger under normal brug.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej