Mine sider
Mine sider
Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Vælg den rigtige yogamåtte - stor guide

Yogamåtter findes i forskellige materialer og størrelser, og kan koste alt fra et par hundrede kroner til over tusind kroner. Vi gennemgår, hvad der adskiller de forskellige yogamåtter fra hinanden, og hvordan du kan finde den rigtige yogamåtte til netop dig.

Yogamåtter forekommer i forskellige former og materialer og kan påvirke din træningsoplevelse.

Hvad skal du tænke på, når du vælger yogamåtte?

Yoga er en alsidig træningsform, der blander fysiske øvelser med åndedrætsøvelser og afslapning og som gennem forskellige meditationsteknikker skaber balance mellem krop og sind. Der findes masser af yogaformer med forskellige retninger, og der er måske lige så mange måder at praktisere yoga på, som der er mennesker. Præcis som yogaformerne adskiller sig, findes der også yogamåtter med forskellige egenskaber og kvaliteter. Hvilken yogamåtte der passer til dig, afhænger dels af smag og behag, men der er også andre faktorer, der spiller ind. Vi guider dig gennem yogamåttejunglen!

Yogamåtte til begyndere

Hvis du aldrig har prøvet yoga før, kan en lidt tykkere måtte anbefales. Tykke måtter giver god støtte til knæ og håndled, de føles også blødere mod gulvet og tilbyder en behagelig hvilestilling under afslapningsøvelser. Tyndere måtter giver ikke lige så meget aflastning, men for erfarne yogi kan kontakten med gulvet og måttens greb være en vigtigere prioritet, da styrke og teknik i stedet giver den nødvendige støtte i bevægelserne.

Yogamåtte til fitnesscenteret:

 
Yoga Mat Position
 
Healthwell Yogamåtte
 
Yogamåtte 3 mm
 
Yoga mat 4 mm

Vælg måtte efter yogaform

Yoga nidra, ashtangayoga eller vinyasayoga? Forskellige former for yoga kan egne sig bedre til forskellige typer måtter. Generelt kan man sige, at en tykkere måtte passer bedre til roligere yoga, og en tyndere måtte kan være god til en mere aktiv yogaform. I roligere typer af yoga, såsom yoga nidra eller restorativ yoga, er man ofte tæt på gulvet, og det skal være behageligt at hvile på måtten eller ligge i savasana. En mere aktiv yogaform kræver en måtte med godt greb, der giver god balance i bevægelserne.

Hvilken yogamåtte passer til hot yoga?

Til bikramyoga, yin yoga og hot yoga, som udføres i varme omgivelser, anbefales en yogamåtte med godt greb, der ikke glider, selvom den bliver våd. Under en session med hot yoga kan det blive rigtig svedigt, så gå efter en yogamåtte med små huller, der slipper fugten igennem. Dette giver en god struktur og lader måtten ånde, selv med et håndklæde over.

Tip! En yogamåtte kan have brug for at blive "yoga'et ind" over en periode for at få et godt greb. Jo mere du bruger måtten, desto bedre bliver grebet.

Yogamåtte til fitnesscenteret

Til fitnesscenteret kan det være godt at vælge en måtte, der er let og nem at bære med sig. Kig gerne efter en måtte med godt greb, da underlaget kan være glat, og det er rart ikke at skulle bekymre sig om, at du eller måtten skal glide under timen.

Tips til rejseyogamåtter:

 
Yoga mat 4 mm
 
Organic yoga mat 4
 
Yoga Mat Carry Strap

Størrelse på yogamåtten

En yogamåtte markerer den plads, du har til at bevæge dig på. Du bør ikke behøve at tænke på at tilpasse din træning efter måttens størrelse, så det er vigtigt, at du har en måtte i en størrelse, som du føler dig godt tilpas med. Hvis du er høj og mindre fleksibel, kan du have brug for en lidt større måtte, så du kan bevæge dig ubegrænset. Hvis du har praktiseret yoga i lang tid, er det normalt lettere at tilpasse dine bevægelser til et mindre rum. En tommelfingerregel kan være at vælge en måtte, der er omkring 10-20 centimeter længere end dig selv. Der findes også ekstra brede yogamåtter, der passer til personer med brede skuldre eller til dig, der har svært ved at holde dig på måtten.

Hvor tyk skal en yogamåtte være?

Yogamåtter er ofte lidt tyndere end klassiske træningsmåtter. De ligger typisk i spændet mellem 3 til 7 mm. En tyndere måtte giver mere kontakt med underlaget, mens du får bedre fasthed og greb. En tykkere måtte over 5 mm kan være behageligt til roligere yoga eller hvis du arbejder meget på knæ og har følsomme knæ. Tykkere måtter kan dog give dårligere balance, da man ikke får samme støtte mod underlaget. Generelt set har man normalt ikke brug for en måtte, der er mere end 4 mm tyk, medmindre man har særlige behov. Hvis du ønsker en tyndere måtte, men har problemer med knæene, kan du kigge efter en tyndere måtte med ekstra densitet og dæmpning.

Yogamåttens greb og struktur

Strukturen kan påvirke, hvor godt greb du får, og om du glider på måtten, når du praktiserer din yoga. Der findes alt fra helt glatte yogamåtter til yogamåtter, der er betydeligt strukturerede. For eksempel har gummi-, jute- eller bomulds-yogamåtter ofte en forhøjet struktur, der gør at du glider mindre.

Rejseyogamåtte

Vil du ikke gå en dag uden yoga, kan du kigge efter særlige rejse yogamåtter, der er designet til nemt at kunne tages med på farten. Med en tykkelse på omkring 1,5 centimeter er en rejseyogamåtte let at folde sammen og tage med. En rejseyogamåtte kan også tages med og lægges oven på fitnesscenterets måtter.

Yogamåtter i herligt materiale:

 
Organic yoga mat 4
 
Healthwell Yogamåtte
 
Wool Yoga Mat
 
Træningsmåtte 7 mm
 
Wool Mat Cover

Hvilket materiale skal min yogamåtte være?

Yogamåtter findes i mange forskellige materialer. Billigere måtter har ofte dårligere greb, og der er risiko for, at de indeholder giftige farvestoffer eller ftalater. Dyrere måtter er ofte bedre testet og skånsomme både for miljøet og for dit helbred. Her gennemgår vi nogle forskellige materialer, der er almindelige i yogamåtter:

Yogamåtte af PVC - PVC er en forkortelse for polyvinylchlorid. Det er den næstmest anvendte plastik i verden i dag, og mange yogamåtter er fremstillet af PVC, da det er et skridsikkert materiale, der modstår fugt. Fremstillingen kan dog være skadelig for mennesker og miljø, men der findes giftfri PVC, der fremstilles på en bedre måde. Det vigtigste at kigge efter er, at yogamåtten er giftfri, og at den ikke indeholder ftalater.

Yogamåtte af TPE - TPE er et gummilignende materiale, der er elastisk, let og fleksibelt. Det er et giftfrit og genanvendeligt materiale, der er fri for PVC og ikke indeholder ftalater. TPE passer godt til yogamåtter, da materialet fungerer dæmpende og har et godt greb.

Yogamåtte i bambus - Måtter i bambusmateriale er fremstillet af biobaserede råmaterialer, for eksempel bambus, halm, riskaller og andre overskydende materialer og er et naturligt og bæredygtigt valg, der er godt for miljøet.

Yogamåtte i kork - Kork er et organisk materiale og giver en naturlig følelse i yogamåtten. Det er et fornybart og nedbrydeligt stof, der er skånsomt for miljøet. En yogamåtte i kork får bedre greb, når måtten er fugtig.

Yogamåtte i jute - Jute kommer fra bastfiber og er 100 % biologisk nedbrydeligt. Det giver et stabilt underlag for både hænder og fødder og ligger godt mod gulvet. Oftere har yogamåtter med jute en anden, blødere side med mindre struktur, som du kan skifte mellem.

Yogamåtte i bomuld eller uld - En yogamåtte i uld eller bomuld kan være vidunderlig at lave yoga på tidligt om morgenen eller til at slappe af om aftenen, hvis du udfører for eksempel kundaliniyoga, restaurativ yoga eller mediyoga. Også yoga nidra kan være passende på en hyggeligere måtte. Måtterne er dog ikke lavet til hård træning eller at svede meget på.

Yogamåtter til nybegyndere:

 
Healthwell Yogamåtte
 
Organic yoga mat 4
 
Yoga mat 4 mm
 
Yoga Mat Position

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej