Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Derfor er zink godt for kroppen

Zink er en antioxidant, der ud over sine cellebeskyttende egenskaber på forskellige måder bidrager til stofskiftet - et ægte skønhedsmineral!

  • Hvad er zink?
  • Tilskud med zink
  • Hvor meget zink har vi brug for?
  • Hvor findes det naturligt? 
  • Bivirkninger

Hvad er zink?

Zink er et vigtigt mineral, fordi det deltager i over hundreder af kropsfunktioner og over 300 enzymreaktioner. Det bidrager til vækst og normal syntese af RNA / DNA og protein. Zink er populært for at opretholde normalt hår, hud og negle.

For de af jer, der træner meget, er zink et af de vigtigste mineraler, idet det hjælper med at opretholde protein- og fedtstofskifte og er derfor vigtigt for både stofskifte og muskelvækst. Derudover er zink vigtigt for vores immunsystem og celledeling, men det hjælper også med at beskytte vores proteiner og fedt mod oxidation. Dette skyldes, at zink fungerer som en antioxidant, der hjælper med at beskytte os og vores celler mod frie radikaler.

Nødder og fuldkornsprodukter er rige på zink.

Tilskud med zink

Zink er inkluderet i multivitaminer men findes også som et enkelt tilskud, og et tip til dem af jer, der er interesseret i et tilskud med zink, er at kigge efter dets chelaterede form. Dette betyder, at zink er bundet til aminosyrer, der bidrager til forbedret optagelse, og et eksempel på dette er zinkgluconat eller zinkaspartam. En rimelig dosis af zinktilskud er normalt 10-30 mg.

ZMA er et andet tilskud, der indeholder zink, men som desuden indeholder magnesium og vitamin B6. Zink spiller en vigtig rolle i produktionen af muskelopbyggende hormoner og fedtforbrænding. Magnesium sikrer, at kroppens enzymer fungerer, og at dine muskler slapper ordentligt af. Vitamin B6 bidrager til den normale dannelse af røde blodlegemer og nervesystemets normale funktion. ZMA er et godt tilskud til dig, der er interesseret i at opbygge muskler. Dette er fordi det er ment til at hjælpe dig og din krop med at opretholde et afbalanceret niveau af de hormoner, der kan være vigtige for muskelopbygning. 

Hvor meget zink har vi brug for?

Risikoen for et underskud af zink er lav i Sverige, men mangel på zink kan føre til et svagere immunsystem, smagssans og dårligere hår, hud og negle. De, der lider mest af at lide af et for lavt indtag af zink, er dem, der går på strenge diæter, eller som har en meget ensidig kost. Veganere og vegetarer kan også lide af zinkmangel, fordi zink hovedsageligt findes i kød, fisk og mejeriprodukter. For at undgå dette anbefales et indtag på 7-9 mg zink pr. Dag til voksne og mellem 8-12 mg pr. Dag til børn afhængigt af alder og køn.

Køn/Gruppe/AlderAnbefalet daglig indtagelse af zink
Spædbørn og børn under 2 år5 mg
Barn 2-5 år6 mg
Barn 6-9 år7 mg
Piger 10-13 år8 mg
Drenge 10-13 år11 mg
Piger 14-17 år9 mg
Drenge 14-17 år12 mg
Kvinder:7 mg
Mænd:9 mg
Gravid9 mg
Amning11 mg

Kilde: Livsmedelsverket

Hvor findes zink naturligt?

Gode og rige kilder til zink er fx kød, mælk og mejeriprodukter samt fuldkornsfødevarer og nødder, men mineralet findes også i mindre mængder i det meste af det, vi spiser.

Bivirkninger

Under normal brug er der ingen bivirkninger, men da zink er et sporstof, kan det opbevares i kroppen. Meget høje doser i lang tid kan derfor forårsage bivirkninger som diarré og opkastning, men hvis du følger instruktionerne, behøver du ikke bekymre dig!

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej