Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Detox, en rensende kur

I perioder med stress og dårlige spisevaner, kan det føles godt at bryde mønsteret og give kroppen en ordentlig reboot ved at lave en detox. At gå på detox kur er en populær måde at lade kroppen stresse af og rense sig selv for oplagrede giftstoffer på. Vi vil her give dig vores bedste tips til, hvordan du kan bruge en detox til at maksimere din krops udrensningsproces.

  • Sådan gennemfører du en detox
  • God mad at spise under en detox
  • Hvilke kosttilskud passer til dig?

Produkttips:

 
Super Greens
 
Spirulina EKO
 
Maskros
 
Chlorella EKO
 
Hvedegræs ØKO
 
Pukka Feel New

Sådan gennemfører du en detox

Detox står for detoxification, altså afgiftning, og ligesom det lyder, betyder detox at rense kroppen. En detox-behandling varer i en begrænset periode, normalt omkring fire uger.  

Ideen med en detox-behandling er, at give kroppen mulighed for at restituere, og udrensning af restprodukter. Kroppen arbejder altid på at være sund, hvor leveren fungerer som kroppens renseanlæg, men restprodukter og forskellige former for giftstoffer, som vi ikke kan optage, lagres i kroppen. Detox er en effektiv måde at maksimere udrensningsprocessen og øge næringsoptagelsen i tarmen.

Detox har mange sundhedsmæssige fordele. De fleste mennesker bliver mere opmærksomme og mærker en gladere mave og bedre kvalitet af hår og hud. Det er i første omgang ikke en slankekur, selvom de fleste, der forsøger sig med en detox, oplever et vægttab på grund af den stramme diæt.

Et godt råd er, at planlægge din detox-periode godt og vælge en lejlighed, hvor du har et relativt roligt liv. De første par dage kan være hårde at komme igennem, og er du vant til store mængder kaffe eller sukker, kan du lide af abstinenssymptomer i form af hovedpine. For at undgå problemerne mest muligt, kan du forsøge at reducere din almindelige kost et par dage før, du starter en detox. Så prøv at holde ud, efter fire til fem dage bør du kunne mærke de positive effekter.  

God mad at spise under en detox

Grundlaget for en detox, er baseret på en sund kost, som er rig på antioxidanter. Prioriter frugter og grøntsager i alle farvenuancer og prøv at holde dig til vegetariske og økologiske råvarer, der ikke er tilberedt i høje temperaturer. Hvis du foretrækker kød til aftensmad, så hold dig til hvidt kød, så som fisk og kylling, MSC-mærket torsk og skaldyr. Smoothies, urte te og supper baseret på grøntsager er gode daglige valg. Glem ikke at drikke store mængder vand i hele perioden.

Lige så vigtigt, som at spise en sund kost, er det også at undgå dårlig kost. Koffein, alkohol, sukker og tobak vil forringe forløbets effekt betydeligt og bør undgås så vidt muligt, ligesom altid. Kom væk fra den sædvanlige aftensmad og vælg gryn, fuldkorn og rodfrugter frem for pasta og brød.

Vælg:Undgå:
Frugt og grøntTobak
Friskpresset juiceAlkohol
Urte teKaffe
Vegetarisk/hvidt kødRødt kød
Gryn og fuldkornPasta og brød
NødderSukker
AvocadoSalt
VandLight produkter

Hvilke kosttilskud passer til dig?

Raw foods skal være grundlaget for detox-kuren, men du kan også få hjælp af forskellige helsekostprodukter for at forstærke effekterne.

Hvedegræs og bygræs, er to planter, der er anbefalet ved detox. De har begge gavnlige egenskaber med et højt indhold af klorofyl, vitaminer og mineraler. Deres indhold af basedannende mineraler, bidrager til kroppens syre-base balance. Vi får som regel for mange sure produkter i os, og kan derfor have gavn af at hæve PH-værdien fra tid til anden.

Alger, som spirulina og chlorella er velegnede til detox. Alger er en af de mest næringsfyldte planter med et højt indhold af vitaminer, mineraler, klorofyl og antioxidanter. De er også rige på omega-3 og protein af høj kvalitet, som man kan have brug for at tilføre under diæten. Pulveriserede alger kan nemt blandes i juice eller daglige smoothies, men fås også i tabletform.

Mælkebøtte, har måske et dårligt ry i haven, men faktum er, at det er en nærende plante med beta-caroten, C-vitamin og mineraler. Mælkebøtter fås i tabletform, men det er lige så godt at bruge mælkebøtterne fra blomsterbedet til at blande i salat eller brygge te på. Bladene har en let bitter smag på grund af deres indhold af bitterstoffer.  

En masse fibre i kosten kan hjælpe dig med at holde din mave i form, og den søde tand i skak. Psyllium husk er meget fiberrigt og nemt at blande i grød eller smoothies for at få mere fiber i dig. Fibrene svulmer op i maven til dobbelt størrelse og giver en øget mæthedsfornemmelse og kontrol med blodsukkerniveauet. For dig, der nemt får lyst til slik eller ikke synes, du bliver ordentlig mæt under detox kuren, kan fibre være en taktik, der er værd at prøve.

Pau Darco, er en urte te baseret på indre bark fra Tahee-træet. Indianerstammer har brugt barken i århundreder til at understøtte kroppens udrensningsprocesser. Det er meget mineralrigt og kan drikkes dagligt for dets gavnlige virkninger og som en varmende drik.

Produkttips:

 
Detoxkapsler Morgen
 
Detox Greens
 
Detox-kapsler Aften
 
Næringspulver
 
Diet Fiber
 
Spirulina ØKO
 
Glucomannan Fiber
 
Chlorella EKO

Detox plaster - det nye indenfor detox

Detox-plastre er en nyhed blandt detox-produkter, som ikke kan klassificeres som et kosttilskud, men som et uhyre populært hjælpemiddel til brug under detox kuren. Disse plastre indeholder de fleste aktive ingredienser såsom bambuseddike, vitaminer og vegetabilske fibre, og de bruges ved at fastgøre dem under foden på fodsålen om natten, når du sover. Mens man har plasteret på, er det tanken, at det skal suge snavs og slam fra huden, og at det dermed har en rensende effekt.

Hvordan og i hvilket omfang dette virkelig virker, skal understøttes af videnskabelige undersøgelser, men mange, der har testet dem, mener, de har bemærket en forskel, for eksempel har mange rapporteret, hvordan plastret har været helt sort om morgenen, når de fjernede det fra foden.

For at få succes med din detox, er det dog nødvendigt, at du også tænker over, hvad du spiser, og hvordan du lever, for hvis du på en enkel måde skal forklare, hvad en detox er, så er det en periode, hvor du skal koble af, fokusere på friske grøntsager og undgå giftstoffer. Husk, at det mest ønskværdige ved en detox er, at opretholde dine nye vaner selv efter kuren, for at opnå en langvarig sund livsstil.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej