Inspiration

Kosttilskud til ældre

Når vi bliver ældre, ændrer både vores ernæringsmæssige behov og vores livsstil sig, hvilket også påvirker, hvad vi bør indtage hver dag. I denne artikel har vi samlet nogle almindelige problemer, der kan opstå når du bliver ældre, og tips om hvad du kan vælge af kosttilskud til formålet.

  • Hukommelse og koncentration
  • Led og skelet
  • Syn og øjne
  • Den ældre kvinde og mand


Det er vigtigt at være aktiv igennem hele livet.

Hukommelse og koncentration

Med stigende alder er det almindeligt, at vores kognitive evne forandres og vores hukommelse forværres. Ikke mindst er det korttidshukommelsen, der bliver værre, når vi bliver ældre. Ved at give hjernen den rigtige ernæring kan hjernen have bedre betingelser for at klare aldringen.

Koenzym Q10 er et velkendt, vitaminlignende stof, der forekommer rigeligt i alle vigtige organer, især hjernen og hjertet. Q10 har en antioxidant effekt og hjælper med at modvirke nedbrydningen af celler. Vi har en naturlig produktion af Q10 i kroppen, men denne produktion falder kraftigt med når vi bliver ældre og starter allerede, når vi er i 30'erne. Lavt niveau af Q10 kan forårsage lav energi, rastløshed og koncentrationsbesvær.

Lecithin er et andet velkendt stof, der findes i kosttilskud, der markedsføres for hukommelse og koncentration. Lecithin er et fosfolipid (fedt), der findes i alle cellemembraner og i vitale organer såsom hjernen. Lecithin i kosttilskud ekstraheres hovedsageligt fra solsikke eller soja.

Produkter

 
QURE Liposomal Q10
 
MSM Pulver
 
Kalcium/Magnesium
 
Kalcium 800
 
Vitamin D3 5000
 
Rosenrot Plus
 
Vitamin D+K
 
Q10
 
Vitamin K2 200
 
Collagen Plus

Led og skelet

Både stive led og skrøbelig knoglestruktur er almindelig blandt ældre. Skrøbelig knoglestruktur betyder, at skelettet bliver svagere, hvilket i det lange løb kan føre til skader som knoglebrud. Det er vigtigt at være aktiv igennem hele livet, motion og aktivitet belaste skelettet og reducere risikoen for svag knoglestruktur. Korrekt ernæring er også vigtigt, og her er calcium, D-vitamin og K-vitamin tre interessante komponenter.

Calcium er et mineral, der hjælper med at opbygge skelet og tænder. Calcium findes i rigelige mængder i mejeriprodukter og mørkegrønne bladgrøntsager. Det er dog også vigtigt at få en tilstrækkelig mængde D-vitamin, da dette hjælper med opbevaring af calcium. Vitamin D bidrager også til et normalt immunsystem, og Fødevarestyrelsen anbefaler et højere indtag af D-vitamin til mennesker over 75 år, da huden ikke har den samme evne til at danne D-vitamin fra solen.

Vitamin K bidrager til mineraliseringen af knoglestrukturen. Derudover er det vigtigt for normal blodkoagulation. En kombination af D-vitamin og K-vitamin er det allerbedste for at sikre indtagelsen af begge disse vitaminer.

Stive led kan forekomme af forskellige årsager, og der er næringsstoffer, der er særligt interessante for ledmobiliteten. MSM er naturligt svovl, der findes i kroppens knogler og bindevæv. MSM kan også kombineres med hyaluronsyre og glukosamin.

Kollagen er et andet velkendt stof, der er blevet ekstra populært som et kosttilskud i nyere tid. Kollagen er et protein, der findes naturligt i hele kroppens bindevæv, herunder led og brusk, hvor det er ansvarligt for at opretholde strukturen. Da kollagen også findes i hud og hår, findes det også ofte i kosttilskud til hud, hår og negle.

Hyben er rig på C-vitamin, som bidrager til dannelse af kollagen, og indeholder også galactolipider, der er undersøgt for deres virkning på ledmobilitet. Hybenpulver og hybenekstrakt er almindelige, ikke mindst som et kosttilskud til konkurrenceheste, der slider meget på deres led.

Syn og øjne

Nedsat syn påvirker næsten alle med stigende alder, og det begynder ofte allerede hos middelaldrene. Du har sikkert hørt, at du skal spise gulerødder for godt syn, og årsagen til det er dets indhold af vitamin A. Vitamin A er bedst kendt som øjets vitamin, da det bidrager til normal syn og slimhinder, herunder nattesyn.

Blåbær er også omdiskuterede for deres indhold af næring til øjnene, og det skyldes den rige mængde antioxidanter, der findes i blåbær. Antioxidanter modvirker ældning af celler, og lutein og anthocyaniner fra blåbær, hjælper også med den normale funktion af nethinden.

Den ældre kvinde og mand

Meget af det, der generer kvinder og mænd, er ens, men det er nogle faktorer, der adskiller sig. Kvinder efter overgangsalderen har en reduceret produktion af hormonet østrogen, hvilket medfører mange ændringer og ubehag i kroppen. At spise tilskud af isoflavoner kan være nyttigt for nogle mennesker i overgangsalderen. Isoflavoner fungerer som planteøstrogener og ekstraheres blandt andet fra soja.

Tørre slimhinder er et andet almindeligt problem, der kan påvirke både mænd og kvinder. Omega-7 er en fedtsyre, der hjælper med at modvirke tørre slimhinder. Omega-7 er en usædvanlig fedtsyre, der blandt andet findes i havtorn.

Mænd i stigende alder kan opleve prostataproblemer med nedsat blærefunktion. Det kan vise sig, at du skal op mange gange i løbet af natten for at gå på toilettet, hvilket igen forstyrrer nattesøvnen. Der er kosttilskud og naturlægemidler til disse lidelser, som normalt indeholder ekstrakter fra græskar eller kvan.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej