Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Økologiske rengøringsmidler

Efter et kemisk boom i det 20. århundrede, vender vores rengøringsprodukter sig i stigende grad til miljøvenlige alternativer, bedre for både mennesker og miljø. Vi giver tips til, hvordan du kemisk kan reducere din hverdag, samt tips og tricks fra husmødre.

  • Hvorfor er et miljøvenligt rengøringsmiddel godt?
  • Miljømærkninger til miljøvenlig rengøring
  • Husmorråd til hjemmelavede rengøringsmidler

Hvorfor er miljøvenlige rengøringsmidler gode?

Nogle kemikalier i rengøringsmidler har vist sig at have negative effekter på os mennesker, for ikke at tale om den miljøpåvirkning, der er på dyr og natur, når vi skyller det ned i vores afløb. I miljøvenlige rengøringsmidler har de reduceret farlige kemikalier fra produkterne og i stedet valgt naturlige alternativer, der giver effektiv rengøring, men er skånsommere for mennesker og miljø. Der kan være mange grunde til, at du ønsker at vælge miljømærkede rengøringsartikler.

For mange er vores eget og vores børns sundhed en prioritet, når det kommer til at fravælge kemiske produkter. Kemikalier, der har vist sig at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende, er ikke tilladt i produkter med miljøcertifikat.

Miljøbelastningen på dyr og natur følger nøje med som begrundelse for, at du bør erstatte kemiske rengøringsmidler med miljøvenlige alternativer. Økologiske og miljømærkede produkter følger strenge krav, når det kommer til at være nedbrydelige for miljøet og ikke efterlade en giftig påvirkning af vandmiljøet. Derudover er der krav om, at emballagen også skal være genanvendelig og produceret på en mere bæredygtig måde.

Spand med rengøringsmiddel og klude med naturen i baggrunden.

Økonomi er et andet aspekt af det hele. Mange af os køber faktisk unødvendigt mange rengøringsmidler til forskellige formål, når man kan bruge den samme type rengøringsmiddel til flere overflader. Sæbe kan f.eks. bruges til både gulve og vaske, og hvis du vil lave dine egne opskrifter med eddike og bikarbonat, fungerer det til mange overflader og er meget billigere. Miljøvenlige rengøringsmidler har også et krav om at være dyre, for at mindre midler kan forbruges og dermed belaste miljøet mindre både når det kommer til at skylle det ned i afløbet og under produktionen.

Tip! Kog din karklud med lidt opvaskemiddel i et par minutter, eller maskinvask for at forlænge levetiden på den, så mindsker du forbruget af karklude.

Lav hjemmelavede rengøringsmidler

Traditionelle husmorråd er stadig meget relevante for dig, der gerne vil gøre rent på en miljøvenlig måde. Vil du vaske og gøre rent uden klassiske rengøringsmidler, bør du sørge for at anskaffe eddike og bikarbonat. Sæbe er også et godt alternativ for miljøet, som kan bruges til mere end blot gulvrengøring. En velduftende æteriske olie kan også være velegnet, hvis du ønsker en skøn duft uden parfume.

Sæbe kan bruges til alt fra vådtørring af gulve og vaske, til rengøring af ovn, komfur og brændte gryder. Et lille klik er nok til et skinnende resultat og en frisk duft i hjemmet.

Eddike og bikarbonat i kombination er fremragende til rensning af afløb, indgroet snavs i køkkenet, på badeværelset og som skyllemiddel til vask. Vær dog forsigtig med eddike på blanke overflader, da det er en syre, og undgå bikarbonat på overflader, der let bliver ridset. Test først på en lille overflade, hvis du er usikker.

  • Rengøring af afløb: Hæld 1-2 dl bikarbonat og samme mængde salt i afløbet. Tilsæt derefter den samme mængde eddike. Lad virke i 10-15 minutter og skyl derefter med kogende vand.
  • Skyllemiddel i vaskemaskinen: Varm 3 dl eddike op med 0,5 dl vand. Bland derefter 0,5 dl bikarbonat og eventuelt 5-10 dråber æterisk olie i for en god duft. Læs mere i denne opskrift.
  • Vinduespuds: Bland eddike og vand (1 spsk eddike pr. liter vand) i en sprayflaske og spray på vinduerne.
  • Brændt mad på komfuret og i gryden: Hæld lidt bikarbonat på og lad det simre lidt, tør af.
  • Badeværelsesvægge og badekar: Spray eddike og lad virke efter bad eller brusebad.

Thieves Oil er en klassisk olieblanding af forskellige æteriske olier, der har antibakterielle og antiseptiske egenskaber. Blandet med vand kan denne olieblanding bruges som et naturligt rengøringsmiddel til forskellige overflader i hjemmet. Du kan også bruge den i vaskemaskinen til rent og velduftende tøj. Læs om hvordan du laver din egen thieves oil her.

Miljømærkninger til miljøvenlig rengøring

Hvis du foretrækker at købe færdige rengøringsmidler, kan du kigge efter miljømærker som et tip til, hvilke produkter der er mest skånsomme.

Symboler til miljømærkning.

Bra Miljöval er Naturfredningsforeningens mærkning for forskellige produktkategorier, herunder miljøvenlige rengøringsmidler og rensemidler. For at få dette mærke på deres produkter, skal en række kriterier være opfyldt. For eksempel er hormonforstyrrende stoffer, stoffer, der kan være kræftfremkaldende, eller som kan forårsage forplantningsskader, er ikke tilladt. Konserveringsmidler, der kan forårsage allergi, såsom BIT og MIT, er ikke tilladt. Børneprodukter skal også være uparfumerede for at mindske risikoen for allergi. Selv fosfor, som bidrager til eutrofiering, er også forbudt.

Svanemærket er et velkendt mærke, der blandt andet tager højde for, at rengøringsmidlerne skal være nedbrydelige i naturen med lav økotoksicitet, strenge krav til skadelige kemikalier som parfume og konserveringsmidler. Derudover skal emballagen opfylde krav til materialer og produktion skal tage hensyn til miljøet, samt at rengøringsmidlerne skal være dyre - med høj effektivitet i så lille en mængde som muligt.

EU Ecolabel, også kendt som EU-blomsten, er EU's miljømærkning. Den statsejede virksomhed Miljömärkning Sverige AB står for både denne mærkning og Svanemærket og kontrollerer, at kriterierne er opfyldt for forskellige produkter.

Husk! Ikke alle bakterier er dårlige – men endda nødvendige for vores helbred. Brug derfor ikke for mange bakteriedræbende midler i din hverdag.

Referencer: Sveriges Naturfredningsforening, Miljømærkning Sverige

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej