Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Rengør dit sunde hjem med hjemmelavede rengøringsprodukter

Et rent og sundt hjem er vigtigt for dit velbefindende. Derfor giver vi dig vores bedste tips til, hvordan du kan klare rengøringen ved at lave dine egne giftfrie rengøringsprodukter!

Lav din egen rengøringsspray
Rengør mikrobølgeovnen med citron
Opfrisk badeværelser og køkkener med natron
Rengør toilettet med eddike

laver dine egne rengøringsmidler

Traditionelle rengøringsmidler kan indeholde unødvendige kemikalier, som kan være skadelige for dig og miljøet. Hvis du i stedet laver dine egne rengøringsmidler, får du et funklende rent hjem - uden unødvendige giftstoffer! Nedenfor finder du en række tips om alt fra, hvordan du laver dit eget universalrengøringsmiddel til, hvordan du holder din ovn pletfri. Opskrifterne er baseret på det, du allerede har i dit spisekammer, og de øvrige ingredienser kan du nemt finde i din nærmeste købmand.

Lav din egen rengøringsspray

lav din egen rengøringsspray

Det er både nemt og effektivt at lave din egen rengøringsspray. En base af eddike vil hjælpe dig langt, da den holder bakterier på afstand og samtidig effektivt fjerner kalk og pletter. Du kan også tilsætte duftende æterisk olie, helst tea tree-olie, som har en antibakteriel virkning.

Universalrengøring: Baland 4 dl kogt vand, der har fået lov til at køle af, 1 dl 24 % eddike og 1 tsk. Natron i en sprayflaske (bland forsigtigt, da natron kan få blandingen til at boble). Tilsæt derefter 2-3 dråber æterisk olie. Derefter skal du bare ryste flasken let og begynde at rengøre! Kan bruges på alt fra skabe til vinduer.

Tips! Læs vores artikel Lav din egen rengøringsspray for en mere detaljeret beskrivelse.

Rengør mikrobølgeovnen med citron

Mikrobølgeovnen gemmer ofte på mystiske, indtørrede rester, som hverken lugter godt eller ser pæne ud. Det kan dog være svært at komme ind i alle kroge og hjørner for at skrubbe rent. Heldigvis er det let at løse med en skål vand og en citron!

Rengør mikrobølgeovnen: Begynd med at dele en citron på midten. Pres saften ud i en skål, og tilsæt den anden halvdel af citronen. Sæt mikrobølgeovnen på højeste effekt i 2 minutter, eller indtil der dannes damp. Tør derefter mikrobølgeovnen af med en tør klud, og ta-da - nu har du en funklende ren mikrobølgeovn!

Opfrisk badeværelser og køkkener med natron

Natron

Natron har en slibende virkning og er derfor rigtig godt til at fjerne snavs, der er lidt hårdere. Natron er svagt basisk og har en høj pH-værdi. Bland det med vand, og sig farvel til genstridige belægninger og svære pletter!

Rengør fliser: Bland natron og vand til en pasta. Tag en gammel tandbørste og smør blandingen på fliserne/flisefugerne. Lad det så virke i 15 minutter. Når tiden er gået, gnider du med tandbørsten. Skyld så med vand, og din fliser er rene.

Tips! Skyl tandbørsten lidt med vand, hvis pastaen bliver for tør.


For pletfri vask/håndvask: Tør først ordentligt af. Gør derefter vasken/håndvasken våd, og drys et fint lag natron over den. Den skal dække hele overfladen/bunden. Lad det virke i et minut, og brug en køkkensvamp til at skrubbe det rent med.

Rengør ovnen: Bland natron og vand til en pasta. Tag derefter handsker på og smør ovnens inderside med din blanding (sørg for at beskytte gulvet foran ovnen og sørg for god udluftning af køkkenet). Hæld eddike i en flaske, og sprøjt den over den smurte ovn. Når rengøringen er i gang, vil det bruse og boble, da der dannes en kemisk reaktion. Når blandingen er tørret, fjernes den med en fugtig klud/svamp.

Løsne stoppet afløb: Hæld 1 dl natron og 1 dl eddike i afløbet. Lad virke i 5-10 minutter. Når tiden er gået, skyl efter med vand.

Rengør toilettet med eddike

Bakterier ophobes hurtigt på og i toilettet. For at fjerne disse virker hvidvinseddike/æblecidereddike sammen med natron lige så effektivt som klassisk toiletrengøring!

For et rent toilet: Start med at drysse natron på alle dele af toilettet. Lad det sidde på i en time, og bland derefter eddiken med varmt vand. Skrub derefter toilettet med en børste, mens du hælder eddikeblandingen i toilettet. Når alle dele er skrubbet, skal du blot skylle. Brug derefter noget af eddikeblandingen til at rense toilettets yderside.

Tips! Hvis du vil give dit toilet en frisk duft, kan du blande et par dråber æterisk olie med en halv liter vand. Lad denne blanding ligge i toilettet natten over, og vågn op til et velduftende toilet.

Ingredienser

 
PURE Lavendelolie
 
PURE Tea Tree ØKO
 
Glasflaske Klar
 
Opella Sprøjtehoved
 
Æblecidereddike

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej