Inspiration

Stor guide: Vitaminer

Vitaminer er livsvigtige for alle mennesker, men dine behov kan blive påvirket afhængigt af din livsstil. I denne fantastiske vitaminguide gennemgår vi hvilke vitaminer der er vigtige for hvad og i hvilke fødevarer du kan finde disse.

  • Hvad er vitaminer?
  • Hvordan fungerer vitaminer?
  • Multivitaminer med mineraler


Vandopløselige vitaminer

 
B5 Pantotensyra
 
Pantotensyrepulver
 
Biotin 5000
 
Vitamin B6
 
Folsyre+B6+B12+D
 
Folsyre
 
Vitamin C
 
Vitamin C Pulver
 
Niacin 500

Hvad er vitaminer?

Vitaminer er organiske forbindelser, der spiller en vigtig rolle i kroppens forskellige funktioner. De er ikke energigivende næringsstoffer, men har stadig stor indflydelse på nedbrydningen af protein, fedt og kulhydrater. De er livsnødvendige for os, men er kun nødvendige i meget små mængder, og de fleste vitaminer skal tilsættes kontinuerligt gennem kosten. Der er normalt en forskel mellem fedtopløselige og vandopløselige vitaminer, hvor de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K har brug for adgang til fedt for at blive absorberet af kroppen. De kan derfor opbevares i kroppen, mens overskydende vandopløselige vitaminer udskilles i urinen.

Hvordan fungerer vitaminer?

Vitaminer giver ikke energi direkte til kroppen, men uden et tilstrækkeligt højt indtag af dem vil kroppen ikke være i stand til at optage de virkninger, protein, fedt og kulhydrater giver. De fleste B-vitaminer er på en eller anden måde en del af kroppens stofskifte, hvilken funktion afhænger af hvilket vitamin det er. For lavt indtag af B-vitaminer kan derfor have indflydelse på, hvordan vores stofskifte fungerer, og også påvirke vores præstationer og energiniveau under træning.

Forskellige frugter og grøntsager

Farverige frugter og grøntsager er fyldt med vitaminer og mineraler.

Vitaminerne C og D er nøglekomponenter i vores immunsystem. Vitamin C er en antioxidant, der beskytter celler mod frie radikaler, og D vitamin kan gøre dig mere modstandsdygtig over for infektioner. De er begge også nødvendige til vores skeletdannelse. Et stærkt skelet er vigtigt for dig med en aktiv livsstil, da det tåler et højt træningsniveau uden skade. Vitamin B12 og folsyre er vigtige for produktionen af røde blodlegemer, der forsyner musklerne med ilt og er derfor nødvendige for vores præstationsevne. Andre vitaminer kan også påvirke vores præstationer negativt, og vi er ikke i stand til at udføre fysisk aktivitet i samme grad. En aktiv livsstil kan også øge vores vitaminbehov, da vi udskiller mere væske og dermed også vitaminer og får en øget omsætning af vitaminer.

Fedtopløselige vitaminer:

VitaminFunktionTilstedeværelse
AVigtigt for synet. Stimulerer skeletudvikling og immunsystemLever, mælk, gulerødder
DØger calciumoptagelsen. Stimulerer skeletdannelseSolens stråler, fede fisk
EForsvar mod oxidativ stressNødder, avocado, madolie
KVigtigt for blodets koaguleringevneLever, æg, grønne bladgrøntsager

Multivitaminer

 
MultiVitaminer
 
Multivitamin Vegansk

Vandopløselige vitaminer:

VitaminFunktionTilstedeværelse
B1 (tiamin)Vigtigt i kulhydratmetabolismeKød, bælgplanter
B2 (riboflavin)Stimulerer nedbrydningen af fedt og kulhydraterÆg, mælk
B3 (niacin)Vigtigt for kulhydratforbrænding under aktivitetKød, nødder
B5 (pantothensyre)Komponent af stofskifte, Stimulerer produktionen af næringsstofferKød, fuldkornsprodukter
B6 (pyridoxin)Deltager i metabolismen af protein og kulhydrater, produktion af blodlegemerKød, grøntsager
B7 (biotin)Stimulerer stofskiftet af fedt, kulhydrater og proteinÆggeblomme, grønne grøntsager
B9 (folsyre)Deltager i DNA-dannelse, produktion af blodlegemerÆggeblomme, spinat
C (ascorbinsyre)Antioxidant, bidrager til dannelse af kollagen og jernabsorptionCitrusfrugter, nypon

Fedtopløselige vitaminer

 
Vitamin D3 5000
 
Vitamin D3 2500 IE
 
D3 Vegan 3000 IE
 
Betacaroten Plus
 
Vitamin E
 
Vitamin K2 200

Multivitaminer med mineraler

Vi har brug for vitaminer og mineraler hver dag for at vores kroppe kan fungere normalt, selvom de krævede mængder er meget små. Behovet varierer blandt andet afhængigt af vores kropsstørrelse, alder og køn og af hvor aktive vi er.

Pointen med multivitaminer er, at du helt sikkert skal få alle de vitale vitaminer og mineraler på en jævn måde, og så er det også vigtigt at sikre dig, at dit tilskud faktisk gør det. De vigtigste stoffer, der skal inkluderes i et multivitamintilskud, er vitaminerne A, C, D, E, B-vitaminerne B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 og B12 samt mineralerne zink, kobber, selen, mangan, krom og jod.  

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej