Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Styrk immunforsvaret med klogere kostvalg

Hvad skal du egentlig gøre for at undgå forkølelse, halsbetændelse og influenza? Denne tid af året tilbringes ofte hjemme på sofaen med løbende næse, hoste eller feber. Du kan helt naturligt og bivirkningsfrit undgå efterårssnuen ved at spise dig til et bedre immunforsvar. Derfor har vi listet vores bedste tips til, hvordan du bør spise, samt hvilke vitaminer der er essentielle for at styrke dit immunforsvar!

Person, der forbereder juice. Ved hjælp af sund kost, kan du styrke dit immunforsvar.

Din krop beskytter sig selv mod skadelige stoffer gennem spyt, slimhinder og hud. Hvis en virus eller en bakterie kommer forbi disse "første soldater", tager immunforsvaret over. Dit immunsystem består af hvide blodlegemer, som er kroppens forsvarsceller. Når du bliver født, er immunforsvarets celler der allerede, og de opbygges yderligere i løbet af din barndom. Dit immunforsvar er også påvirket af din livsstil, for eksempel af, hvad du vælger at putte på tallerkenen.

Hvordan man spiser sig til et bedre immunforsvar

Din kost er afgørende for et godt og stabilt immunforsvar. Broccoli, grapefrugt, spinat og søde kartofler er fire fødevarer spækket med C-vitamin, som bidrager til et normalt immunsystem. Det gør også jern, som blandt andet findes i kød, æg og fuldkornsprodukter, samt D-vitamin, som både dannes i huden, når vi er i solen og findes i fede fisk, mælkeprodukter og plantebaserede drikkevarer. I de senere år er der også forsket i, om D-vitamin beskytter mod luftvejsinfektioner. I en undersøgelse fra Karolinska Institutet blev 4000 IE D-vitamin eller placebo givet dagligt i et år til 140 patienter. Ifølge undersøgelsen blev sygdomsbyrden reduceret for dem, der fik D-vitamin sammenlignet med dem, der fik placebo (1).

Selv det klassiske hvidløg er med til at forebygge sygdom, da det kan bidrage til immunsystemets funktion (2). En anden klassiker, der kan hjælpe dit immunforsvar, er te. Den indeholder antioxidanter i form af polyfenoler og flavonoider. Derudover kan chiafrø, solsikkefrø og svampe også være med til at styrke dit immunforsvar. De indeholder selen, som deltager i forsvaret af immunforsvaret (3).

Sund og varrieret kost for et stærkt immunforsvar

En god tarmflora er essentiel

Vidste du, at en glad mave giver et godt immunforsvar? Så meget som 80% af dit immunforsvar er i tarmen (4). Ved at styrke din tarmflora styrker du derfor dit immunforsvar. Der er milliarder af bakterier i din tarm, som er ekstremt vigtige for din sundhed. Sammen med slimhinden i maven fungerer de som en beskyttende barriere mellem din tarmkanal og din blodbane. Samtidig aktiverer og stimulerer de immunforsvaret. Det gør det igen svært for skadelige organismer at komme igennem. De gode bakterier modvirker også betændelse i tarmen (5).

At give maven et ekstra boost med gode bakterier kan derfor være godt for at få et stærkt immunforsvar. De findes hovedsageligt i syrnede og fermenterede produkter som skummetmælk, yoghurt, syltede grøntsager og kombucha. Derudover findes de i fødevarer, der er beriget med probiotika, altså tilskud af gode bakterier.

En holistisk tilgang er vigtig

Kosten kan hjælpe dig på flugt fra sygdom, men det er også vigtigt, at du tænker på at passe på dig selv på andre planer. God håndhygiejne er altid vigtigt, og det samme er dit fysiske og psykiske velbefindende.

För immunforsvaret

 
Vitamin C 1000 +
 
Vitamin D3
 
Jern 20
 
A, C, D, Zink+Selen
 
Probiotic Vital
 
Probiotic Premium
 
Glutathion 250

Referencer

  1. Bergman, Peter, Norlin Anna-Karin mfl. 2012. Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study (Hentet 2021-12-13)
  2. Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, Flores-Gutiérrez EO mfl. 2015. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. (Tilgået 2021-12-14)
  3. Fødevarestyrelsen. 2021. Selen. (Per 2021-12-08)
  4. Cedergård, Lennart & Widell, Anna. 2001. Probiotika genopretter tarmens bakterieflora. (Tilgået 2021-12-09)
  5. Hu, Hsin-Jung & Wu, Eric. 2012. The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. (Tilgået 2021-12-09)
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej