Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Hvor kommer kosttilskuddene fra?

Måske tager du regelmæssigt kosttilskud, eller du overvejer at prøve dem. Uanset hvad kan det være interessant at vide, hvordan kosttilskud produceres, og hvor de kommer fra.

I denne artikel gennemgår vi produktionen af følgende kosttilskud:

Et udvalg af kosttilskud, vitaminer og mineraler fra Healthwell.

Kosttilskud kan have forskellig oprindelse: nogle kommer fra fødevarer, nogle findes i råvarer og andre er fremstillet syntetisk. Da fremstillingen ofte er forskellig mellem forskellige virksomheder, er det ikke overraskende, at der er så mange forskellige kosttilskud på markedet. Derudover er det ofte sådan, at forskellige producenter bruger forskellige smagsstoffer, sødestoffer eller andre hjælpestoffer for at give tilskuddet den ønskede smag og konsistens. For langt de fleste producenter er grundprocessen dog den samme, og nedenfor kan du læse mere om, hvordan forskellige kosttilskud generelt fremstilles.

Hvordan laves proteinpulver?

Kort om proteinpulver: Både kasein og valle kommer fra mælk og fremstilles ved at tilsætte forskellige enzymer, så proteinerne kan adskilles fra hinanden.

Proteinpulver

 
Core Soja Protein
 
Hampaprotein ØKO
 
Core Whey Protein
 
Vegan Protein

De mest almindelige proteinpulvere på markedet er kasein og valle. Begge disse pulvere er lavet af komælk, hvor vallen tælles som et biprodukt, der bliver tilovers ved fremstilling af ost. Omkring 20 % af proteinerne i komælk består af valle og omkring 80 % af kasein. Derudover er der veganske proteinpulver, æggeprotein og sojaprotein.

Valle opstår, når osteløbe tilsættes mælk for at lave ost. Osteløben får kaseinet og fedtet til at koagulere og danne en fast ostemasse. Den del af mælken, der består af valle, forbliver flydende og indeholder både fedt, protein, kulhydrater og vitaminer og mineraler. Vallen filtreres, nogle gange flere gange for at producere en ekstra koncentreret type valle kaldet isolat. Væsken tørres derefter til et pulver, der har et indhold på cirka 90 % valle. Pulveret pakkes og sælges videre til forskellige distributører, som smager og søder produktet efter ønske.

Kaseinet er således de resterende 80 % af mælken, der ikke tælles som valle. Produktionen foregår på lignende måde, så kaseinet til sidst bliver til pulver, der kan smages til og bruges af dem, der ønsker at tilsætte dette protein.

Nærbillede af proteinpulver i en scoop fra en pose.

Hvordan laves aminosyrer?

Kort om aminosyrer: Bakterier fermenterer kulhydrater for at producere aminosyrer, som derefter kan bruges i kosttilskud som BCAA og EAA.

Tilskud med aminosyrer er blevet ekstremt populære i de senere år, og det mest almindelige er, at aminosyrer som BCAA (forgrenede aminosyrer) og EAA (essentielle aminosyrer) produceres ved hjælp af bakterier. Man ændrer så på bakteriestammerne genetisk, hvilket kaldes mutering af dem, hvilket betyder, at man får bakterier, der kan producere store mængder aminosyrer. Det er almindeligt at bruge bakteriestammerne Corynebacterium glutamicum og Escherichia coli. Man giver så bakterierne billige kulstofkilder, ofte kulhydrater i form af sukker, som bakterierne så fermenterer. Resultatet af denne gæringsproces er, at der dannes aminosyrer.

Dette kan lyde som en simpel teknik, men faktum er, at det er relativt komplekst. Når man har en fungerende bakteriestamme, kan man sagtens producere store mængder aminosyrer, men udfordringen ligger i at producere en bakteriestamme, der virker. Det er ofte svært at få bakterierne til at producere aminosyrer i en jævn mængde over tid, og desuden er man i gæringsprocessen afhængig af mange forskellige enzymer og andre hjælpestoffer, som alle skal være til stede i præcis de mængder. påkrævet. Med andre ord, for at kontrollere, at alt dette fungerer, som det skal, kræves der mange reguleringstrin, og det er nogle gange en vanskelig udfordring at få dem til at fungere.

Hvordan laves omega-3'er?

Kort om omega-3: Omega-3 kommer hovedsageligt fra fedtstoffer fra forskellige typer fisk, men kan også tages fra alger som chlorella og spirulina.

Omega-3 er et almindeligt tilskud, og det mest almindelige er at bruge fiskeolie, alger eller mikroalger som kilde til omega-3. Omega-3 indholdet varierer fra fisk til fisk, men det mest almindelige er at bruge fiskeolie fra fed fisk som laks, makrel, sild og ansjos.

Omega-3

 
Omega-3 Fiskeolie
 
Omega-3 Plus

Omega-3 fra fisk

Fiskene, der skal bruges til fremstilling af omega-3 kosttilskud, fanges og opvarmes derefter i store vandbeholdere. Under opvarmningen adskilles fiskeolien fra det øvrige fiskeindhold og flyder op til overfladen. Olien på dette stadie kaldes råolie og ved at filtrere væsken kan man adskille råolien fra det øvrige indhold. Råolien sælges derefter til raffinaderier, der behandler olien i en række trin; afkøling, filtrering og affarvning. I denne rensningsproces fjernes mættede fedtsyrer og tungmetaller, der kan være til stede i olien. Antioxidanter, ofte E-vitamin, tilsættes her ofte fiskeolien, inden den indkapsles og sælges til forbrugeren. At vitamin E er tilsat skyldes, at det er særligt godt til at beskytte umættede fedtsyrer mod at blive oxideret og ødelagt.

To stykker laks og Healthwell Omega-3 Plus kapsler med fiskeolie.

Omega-3 fra alger

Nogle omega-3 kosttilskud, som dem der er tilpasset veganere, er ikke lavet af fisk, men af alger af forskellig art. Der er mange alger, som er utrolig gode til at producere de to omega-3 fedtsyrer EPA og DHA. DHA produceres hovedsageligt af algerne Crypthecodinium, Thraustochytrium og Schizochytrium, mens EPA produceres af alger som chlorella, spirulina, Phaeodactylum og Nannochloropsis.

Når der produceres omega-3 fedtsyrer fra alger, er det normalt gennem en gæringsproces, der ligner den for aminosyrer, som du kunne læse om ovenfor. Ved at tilføre kulstof- og nitrogenforbindelser til algerne kan de producere omega-3 gennem en gæringsproces. Derefter tørres algerne, hvorefter en algeolie udvindes af dem og det er i denne olie, at omega-3 fedtsyrerne findes. Algeolien gennemgår derefter en række adskillelses- og oprensningstrin, inden den udvinder højt koncentreret omega-3 fra algerne. Denne olie kan derefter indkapsles og sælges som omega-3 kosttilskud.

Hvordan laves vitaminer?

Kort om vitaminer: Vitaminer kan udvindes fra planter og dyr eller fremstilles syntetisk, herunder ved hjælp af bakterier. Fremgangsmåden er forskellig både mellem producenter og hvilket vitamin det er.

Frugter såsom kiwi, jordbær og appelsiner i stykker i en skål med blåbær ved siden af.

Vitaminer findes i overflod i frugt, grøntsager og bær.

Der findes mange fremstillingsmetoder for vitaminer, da de kan udvindes fra både planter og dyr og desuden fremstilles helt syntetisk i laboratoriet. Meget afhænger af hvilket vitamin det er. A-vitamin udvindes ofte fra fiskeolie, D-vitamin fra fåreuld eller lav og C-vitamin fra citrusfrugter. Fordi det ofte er billigere og nemmere, bliver vitaminer ofte fremstillet syntetisk, og så ser produktionen naturligvis anderledes ud. A-vitamin syntetiseres så ofte med acetone som udgangsmateriale, mens C-vitamin syntetiseres ud fra ketonsyre. For at forstå, hvordan produktionen af et vitamin foregår, kan vi for eksempel tage et dybt dyk ned i produktionen af D-vitamin, et af de mest almindelige vitamintilskud.

Vitaminer

 
Vitamin B-Kompleks 50
 
Vitamin C 500
 
Vitamin E
 
Vitamin D3 3000 IE
 
Vitamin B6 25
 
D3 Vegan 3000 IE
 
B12 500 Methyleret
 
Vitamin C Bioflavon
 
QURE Liposomal C


Hvordan produceres D-vitamin?

D-vitamin kan fremstilles på tre måder: fra fåreuld, lav eller gennem bakteriesyntese. I det tilfælde, hvor D-vitamin fremstilles af fåreuld, begynder produktionen med at klippe fårene og skrubbe ulden i varmt vand blandet med et rengøringsmiddel. I dette trin udvindes stoffet lanolin, som indeholder D-vitamin. Lanolin bliver herefter behandlet, så det deler sig i to dele, hvor den ene indeholder fedt og den anden såkaldte lanolinalkoholer. Det er så alkoholerne, der tages videre og udsættes for en række rensningstrin for at producere kolesterol.

Kolesterolet omdannes derefter via en række trin til 7-dehydrocholesterol, eller præ-vitamin D3, som det også kaldes. I det sidste trin belyses præ-vitamin D3 med UV-lys, og det bliver så til aktivt D3-vitamin. Dette sidste trin er identisk med den reaktion, der opstår, når kroppen selv producerer D-vitamin. Huden indeholder præ-vitamin D3, og dette omdannes til aktivt D-vitamin, når sollys rammer huden.

Tabel over mængden af D-vitamin fra sollys sammenlignet med D-vitamin i kosten.

Til vegetarer og veganere findes der D-vitamintilskud, der bruger lav som kilde og ikke fåreuld. Dette giver en vegetabilsk form for D3-vitamin, der også er velegnet til dem, der ønsker at undgå dyr i deres kost.

D-vitamin kan også fremstilles ved hjælp af bakterier i en lignende proces som beskrevet tidligere i artiklen. Ved hjælp af bakterier kan der også produceres andre vitaminer, herunder vitamin K2 og vitamin B12.

Hvordan bliver C-vitamin lavet?

C-vitamin er et andet almindeligt tilskud, der findes i mange svenske husholdninger og ofte tages i tider med kulde. C-vitamin i kosttilskud forekommer normalt i form af ascorbinsyre. Ligesom mange andre kosttilskud bruges bakterier til syntesen. Her bruges majssukker, majsstivelse eller risstivelse ofte til at udvinde sorbitol, en sukkeralkohol, som bakterier derefter oxiderer til sorbose. Sorbose omdannes derefter til ascorbinsyre i en række trin.

En anden almindelig måde at fremstille C-vitamin på er at udvinde kulstofatomer, brintatomer og oxygenatomer fra majssirup. Ved at kombinere 6 kulstofatomer med 8 brintatomer og 6 oxygenatomer kan man så få et pulver med den kemiske betegnelse C6H8O6, som er betegnelsen for ascorbinsyre, altså C-vitamin.

Tabel over mængden af C-vitamin i forskellige frugter og grøntsager sammenlignet med c-vitaminpulver fra Healthwell.

Hvordan laves vitaminer?

Kort om mineraler: Mineraler findes i jorden og grundfjeldet, og de skal tilpasses os, for at vi kan tilegne os deres egenskaber.

Mineraler findes naturligt overalt omkring os. Grundfjeldet, jorden og planter, der omgiver os, indeholder alle mineraler af forskellig art. Mange mineraler er nødvendige for, at vores kroppe kan fungere, men for at vores kroppe skal kunne optage mineraler, skal mineralerne være chelateret, det vil sige, at de er bundet til aminosyrer, eller de indgår i andre forskellige typer komplekser. Når vi spiser grøntsager eller andre grøntsager, er mineralerne allerede chelateret eller kompleksdannet, hvilket gør os i stand til at optage dem. Alt efter kost og andet kan behovet for ekstra mineraler se forskelligt ud – for eksempel mineraler til veganere.

Mineraler

 
Selen 100
 
Zink
 
Krom 200
 
Kalcium/Magnesium
 
Kalium 750
 
MultiMineral
 
Liposomal Magnesium

Hvordan udvindes mineraler?

Mineraler, der skal bruges i kosttilskud, kan udvindes fra en række forskellige kilder, herunder fra knoglemel, sten, havbund eller fra fødevarer. Når man har udvundet de mineraler, der skal bruges, er første skridt at tjekke kvaliteten af råvaren for at sikre, at der ikke er spor af eksempelvis tungmetaller. Når råvarerne er kontrolleret og godkendt, er næste skridt at binde dem med aminosyrer eller sætte dem sammen i andre typer komplekser. Denne binding til andre stoffer er med til at gøre mineralerne mere stabile og giver, som nævnt ovenfor, mulighed for optagelse i kroppen. Komplekset kontrolleres derefter igen for at sikre, at bindingen var vellykket, og at produktet har den ønskede kemiske struktur.

Forskellige former for mineraler

Fælles for alle mineraler er, at de ikke er fremstillet syntetisk som for eksempel vitaminer. Mineralerne behandles dog normalt på en eller anden måde, og det mest almindelige er, at de er bundet. Nogle af de mest almindelige chelater er mineraloxider, fosfater, gluconater og sulfater. Når mineraler bindes sammen med aminosyrer, bruges ofte aminosyrer fra risprotein eller en anden proteinkilde, der er fri for gluten. Dette skyldes, at gluten er et almindeligt allergen.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej