Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Sådan passer du på dine led

Sunde led, er noget vi alle har gavn af! Dog har vi sjældent fokus på vores led, før vi bliver mindet om dem, i form af ledsmerter. Gennem den rigtige træning og kost, kan vi dog påvirke vores led og gøre dem mere modstandsdygtige. I denne artikel kan du læse om, hvad ledsundhed er, og hvad der påvirker sunde led. Du får også et kort resumé af vores artikelserie om sunde led, og kan klikke dig videre for at læse mere.

Folk der strækker ud

God ledsundhed er vigtigt for et bevægeligt liv.

Hvad er ledsundhed?

Ligesom alle dele af vores krop skal vores led også vedligeholdes for at have det godt. God ledsundhed er, når vi har en god ledbevægelighed, og vi kan bruge dem på en optimal måde, uden begrænsninger eller smerter. Det sker blandt andet, når vi har en god cirkulation af ledvæske, når vi opbygger brusk, ledbånd og sener, og når vi har stærke muskler, der stabiliserer leddet. Ledproblemer kan være arvelige, men problemer kan også opstå på grund af en stillesiddende livsstil eller overbelastning. Heldigvis kan du både forebygge og afhjælpe ledproblemer. Kost og fysisk aktivitet spiller nemlig en væsentlig rolle for dine leds sundhed - en god ledsundhed fremmes simpelthen ved at træne og spise rigtigt.

Hvordan er et led opbygget?

Leddets opbygning i ben. Lårben, menisk, skinneben, ledbånd, ledbrusk, korsbånd og lægben

Et led består af forskellige dele, der tilsammen muliggør bevægelse.

Der er forskellige typer af led i kroppen, som muliggør forskellige former for bevægelse. Eksempelvis kan hver enkelt af vores ryghvirvler kun bevæge sig lidt i forhold til dens nabohvirvler, men tilsammen giver dette alligevel en god nok fleksibilitet i rygsøjlen til, at vi kan bøje ryggen ganske meget.

Når det kommer til vores skulderled og hofteled, ser vi en anden led form, som består af et rundt ledhoved (kugleled), som bevæger sig i en ledskål. Det resulterer i stor bevægelighed i mange retninger.

Hvert led har en kompliceret struktur. Det er bundet sammen på ydersiden med fibrøse bånd, ledbånd eller ligamenter.

På indersiden af ledbåndene er der en kapsel. Denne kapsel består af bindevæv, som omgiver leddet, og fungerer som en beskyttende hinde. Indersiden af ledkapslen er beklædt af en tynd membran, synovia, som hele tiden producerer små mængder væske, som smører leddets overflade og mindsker friktion. Som ekstra forstærkning er der sener og ledbånd, der er integreret i ledkapslen. Udover disse strukturer bidrager musklerne også til stabilitet, især i forbindelse med fysisk aktivitet.

Der hvor knogleenderne mødes, er overfladen dækket med glat brusk.

Læs mere om, hvordan du forebygger og afhjælper ledproblemer

Her lærer du, hvordan du spiser for bedre led, hvilken form for bevægelse der er gode for dine led, og hvilken effekt alder har på dine led.

Spis rigtigt for dine led
Den næring du indtager, opbygger din knoglestruktur, dine muskler og dine led. Det er vigtigt for dine led at spise en varieret kost med masser af frugt og grøntsager, fibre, sunde fedtstoffer og protein. Nogle fødevarer, der er særligt gode for dine led, er nødder, ingefær, agurk og hvidløg. Der er også kosttilskud, som du kan tage som et supplement til din kost for at fremme din ledsundhed endnu mere.

Dine led har godt af bevægelse
Motion er også vigtigt for, at vores led virker som de skal. Mange bevæger sig dog for sjældent og monotont. Har du et fysisk arbejde, er det i stedet overbelastning, der oftest er årsag til ledsmerter og problemer med ledene. Derfor er det vigtigt, at du bevæger dig fysisk, men varieret. Derudover er udstrækning godt for at blødgøre leddene. For at leddene får optimal støtte fra musklerne, er det også vigtigt at styrketræne.

Alders effekt på leddene
Skelettet og leddene påvirkes på flere forskellige måder, når vi bliver ældre. I en alder af 30 begynder vi at tabe muskel- og knoglemasse i et langsomt tempo. Samtidig øges fedtmassen, hvilket kan øge belastningen af leddene. I en alder af 45 stiger risikoen for ledsygdomme, som slidgigt også, hvilket bliver mere almindeligt med alderen. Ligamenter og ledvæske er også påvirket, hvilket betyder, at leddene kan føles stive. Evnen til at optage calcium falder med alderen, hvilket øger risikoen for osteoporose.

Almindelige ledproblemer

Mange af os kan nogle gange føle stive og smertefulde led. Når årsagen er en stillesiddende dag, eller når det er en bivirkning af andre sygdomme, kan det være forbigående. Andre gange er symptomerne langvarige og kan skyldes en specifik ledsygdom. Nedenfor kan du kort læse om nogle almindelige årsager bag ledproblemer (2).

Overbelastning

Nogle gange kan et led blive overbelastet. Årsagen bag kan være tunge, tilbagevendende løft eller ensidig træning. Leddet eller leddene gør ondt og bliver hævede. Overbelastning kan føre til yderligere ledproblemer.

Infektion

Selv en infektion som forkølelse eller lignende kan give dig ømme og hævede led. Så kan det som regel gå relativt hurtigt over, selvom det nogle gange kan tage længere tid.

Artros

Slidgigt kommer gradvist og kan have mange underliggende årsager, lige fra arv til alder og tung belastning. Slidgigt betyder, at brusken i leddene tynder ud. Der er således ubalance mellem opbygningen og nedbrydningen af ledbrusken. Dette kan føre til smerter og hævelse af leddet. Slidgigt gør det også lettere at overbelaste leddene.

Ledgigt

Tilbagevendende smerter i leddene kan være ledgigt. Det er en betændelsessygdom, der ofte begynder i mindre led, såsom fødder og hænder. Når du har ledgigt, bliver dine led ømme og hævede. Ved svær betændelse kan de også blive varme. Ledgigt kan se forskelligt ud fra person til person.

Gigt

En anden almindelig ledsygdom er gigt, som kommer i anfald og gør meget ondt. Problemerne kommer meget pludseligt og starter som regel i storetåen. Inden for et par uger heler inflammationen normalt fuldstændigt.

Ledsmerter kan også opstå ved andre sygdomme som diabetes, Crohns og psoriasis. Nogle mener også, at varmt vejr påvirker ledsmerterne positivt og kulde påvirker dem negativt.

For dine led

 
Gurkemeje Premium
 
Hyaluronsyre 250
 
Bone + Joint Support
 
Bone Support
 
Joint Support
 
Hybenpulver ØKO

Referencer:

  1. 1177. 2019. Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet (Hentet 2021-09-30)
  2. 1177.2020. Ledvärk (Hentet 2021-09-26)
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej