Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring

Sådan passer du på din mave

Lider du af forstoppelse, diarré eller oppustet mave? Du er ikke alene! En oppustet og dårlig mave er et meget almindeligt problem, som påvirker hverdagen negativt for mange. I denne artikel kan du læse mere om mavesundhed og få tips til, hvad du kan gøre for at få en mere balanceret mave og en lettere mavefornemmelse.

Pas på din mave for en lettere mavefornemmelse.

Hvad er mavesundhed?

Begrebet mavesundhed omfatter mange forskellige ting, men kort sagt kan man sige, at et godt mavesundhed er afhængigt af, at mave, tarm og fordøjelse fungerer synkront med hinanden. Når dette system af en eller anden grund kommer ud af skyggen, kan det resultere i ubehag såsom oppustethed, mavepine, diarré eller forstoppelse. Ofte er det svært at vide præcis, hvad der forårsager ubehaget, og så kan det være værd at forsøge at udelukke eller introducere forskellige fødevarer eller kosttilskud for at se, hvordan maven reagerer. Livsstilsfaktorer som stress og motion spiller også en stor rolle for, hvordan vores mave har det.

Sådan kan du forebygge maveproblemer

Der er flere ting, du kan gøre for at holde din mave glad og forhindre mavebesvær i at opstå. Det er blandt andet vigtigt at gennemgå dine kostvaner, forsøge at få motion og bevægelse ind i hverdagen og forsøge at mindske stress og finde tid til afslapning.

Gør din mave glad med den rigtige kost

Kosten er en vigtig del af vores mavesundhed og "forkerte" fødevarer kan være en stor synder i dramaet. Mange reagerer negativt på fødevarer som mælkeprodukter og mel (glutenprodukter), især hvis maven allerede er ked af det. Derudover kan fødevarer, der indeholder meget stivelse, virke irriterende på vores mave. Stivelsesholdige fødevarer omfatter kartofler og andre rodfrugter. Rødt kød er også noget du bør undgå, eller skære ned på, da det kan være svært for vores maver at fordøje.

En anden fødevare, der kan irritere maven, er for mange fibre, og årsagen er, at der under nedbrydningen dannes gasser, som kan irritere tarmen. Vi har dog brug for fibre for at holde tarmene i gang, så en rimelig mængde er derfor bedst. Fiber findes naturligt i grøntsager, frugt, bønner, linser og fuldkornsprodukter, og hvis du ved, at du indtager for lidt af dette, kan det være en idé at prøve et fibertilskud som supplement til den daglige kost.

Et stort forbrug af sukker er ikke kun dårligt for helbredet generelt, men kan også føre til en urolig og oppustet mave. Årsagen til dette har at gøre med, at sukkeret fodrer den naturlige gær, der findes i tarmkanalen, hvilket kan føre til en svampeinfektion. En svampeinfektion giver en ubalance i kroppen og en hævet mave som følge heraf.

Mange oplever, at en såkaldt anti-inflammatorisk diæt kan hjælpe på en dårlig mave. I en anti-inflammatorisk diæt udelukkes visse fødevarer som sukker, stivelsesholdige fødevarer og mejeriprodukter for at støtte immunforsvaret og reducere inflammation i kroppen.

Reducer stress for en roligere mave

Stress påvirker os negativt på mange forskellige måder, og vores mave er ingen undtagelse. Faktisk er stress en af de mest almindelige årsager til mave-tarmsygdomme. Begrebet stressmave er velkendt og refererer til maveproblemer, der opstår som følge af forskellige former for følelsesmæssig påvirkning. Vores hjerne og vores tarmsystem er nemlig tæt forbundet; når vi er stressede, udsender hjernen signaler til det sympatiske nervesystem, som påvirker hele kroppen, inklusive det store antal nerveender, der findes i vores tarme. Det fører både til ændrede afføring og til, at nerveenderne i tarmene bliver mere følsomme, hvilket forstyrrer fordøjelsen og kan forværre mavesmerter og andre maveproblemer.

Maveproblemer kan opstå ved både kortvarig og langvarig stress. Ved kortvarig stress, fx ved nervøsitet inden en krævende situation, begynder kroppen og tarmene at arbejde hurtigere, hvilket betyder, at væsken i tarmene ikke når at blive optaget normalt. Det gør, at maven bliver løs, og du skal i en kort periode oftere på toilettet. Langvarig stress kan derimod give en generel følelse af, at maven konstant er ude af balance, og i værste fald kan det føre til kroniske maveproblemer. Forskere har blandt andet set, at der er en sammenhæng mellem negative følelser/stress og IBS(1).

Tillskott vid stress

 
Ashwagandha Prem.
 
Rosenrot Extrakt
 
Ashwagandha

Motion gavner mavesundheden

De fleste maver har det bedre med træning. Det der sker i tarmsystemet når vi træner/bevæger os er, at tarmene arbejder mindre og så arbejder mere efter aktiviteten. Motion betyder ganske enkelt, at tarmene ikke stopper, men skal arbejde hele tiden. Længere siddende, på den anden side, fører til mindre tarmaktivitet, hvilket kan forårsage problemer såsom oppustethed. Så sørg for at være aktiv i din hverdag, men tænk også på at give din krop hvile og restitution mellem runderne, så din mave har det så godt som muligt.  

Almindelige maveproblemer

Gas, oppustethed, mavesmerter og hård eller løs mave er problemer, som rammer de fleste på et tidspunkt. Disse problemer kan være forbigående og kan også vare i længere tid. Langvarige problemer skyldes ofte, at du er følsom eller endda allergisk over for noget mad. Noget der kan give en del problemer er blandt andet IBS og glutenintolerance, som du kan læse mere om nedenfor.  

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS (Irritable Bowel Syndrome) er en forholdsvis almindelig tilstand, som betyder, at der er en forstyrrelse i tarmene, som giver forskellige problemer. Problemerne kan variere og også være forskellige fra person til person. Nogle almindelige problemer med IBS er mavesmerter, oppustethed, diarré og forstoppelse. Mange mennesker med IBS oplever, at de får en hævet og oppustet mave, en såkaldt ballonmave.

Glutenintolerance

Glutenintolerance, eller cøliaki som er det medicinske navn, er en autoimmun sygdom, som betyder, at der er antistoffer mod et protein, der findes i gluten. Dette medfører, at tyndtarmen bliver betændt og ude af stand til at optage næringsstoffer på normal vis. Almindelige symptomer er gas, diarré, træthed og vægttab. Disse problemer opstår, når man spiser fødevarer med gluten og forsvinder ofte, hvis man spiser glutenfri mad.

Lindre en dårlig mave

Ud over at tænke på at have en sund livsstil, er der visse kosttilskud, der kan hjælpe på en dårlig mave. Et kosttilskud med for eksempel enzymer eller mælkesyrebakterier kan afhjælpe maveproblemer og give maven et boost i den rigtige retning.

Lettere fordøjelse med enzymer

Enzymer er vigtige for normal fordøjelse og mangel på disse kan ofte være en af årsagerne til en oppustet mave. Det, der sker i kroppen, når der er mangel på enzymer, er, at madrester begynder at gære i tarmen, hvilket gør, at der dannes gasser, og disse kan igen give gener som en hævet og spændt mave. Enzymer, der hjælper med at nedbryde den mad, vi spiser, omfatter: pepsin, som findes naturligt i vores mavesaft, planteenzymet protease, som hjælper med at nedbryde protein, lipase, som nedbryder fedt, og amylase, som findes i vores spyt og bidrager til nedbrydning af kulhydrater.

Tillskott med enzymer

 
Enzym Balance
 
Digestive Enzymes
 
Betain HCL
 
Enzymer
 
Enzymkompleks
 
Gluten Enzymes

Mælkesyrebakterier for en afbalanceret tarmflora

Mælkesyrebakterier findes naturligt i tarmen og beskytter mod de skadelige bakterier. En afbalanceret bakterieflora i tarmen er en vigtig del af god mavesundhed. At tarmfloraen nogle gange kommer ud af balance er noget, alle kan lide under på et tidspunkt i livet, og det kan for eksempel skyldes en antibiotikakur, der slår både de gode og dårlige bakterier ihjel. Stress og dårlige spisevaner har også en negativ effekt på tarmfloraen. Mælkesyrebakterier er rigelige i fødevarer, der er sure, såsom skummetmælk og fermenterede grøntsager. I dag findes der også mængder af kosttilskud indeholdende de gavnlige mælkesyrebakterier for at lette dit indtag. Vil du lære mere om de balancerende mælkesyrebakterier? Læs mere her!

Tillskott med mjölksyrabakterier

 
Probiotic Premium
 
Probiotic Vital
 

Referencer:

  1. Maria Rosaria A Muscatello, Antonia Bruno, Giuseppe Scimeca, Gianluca Pandolfo, Rocco A Zocali. 2014. Role of negative affects in pathophysiology and clinical expression of irritable bowel syndrome. (Tilgået 2021-06-16)
Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej