Inspirerende læsning | Træning | Opskrifter | DIY Skønhed & Rengøring | Ambassadører

Tips til at blive mere frisk

De fleste føler på et tidspunkt, at energien ikke er i top og det kan være i både kortere og længere perioder. I denne artikel får du tips til, hvordan du bliver mere frisk, både her og nu, men også på længere sigt.

De fleste mennesker føler sig trætte og sløve på et tidspunkt, og har svært ved at koncentrere sig på arbejdet eller i skolen. At man nogle dage er mere træt end normalt, er helt naturligt og kan skyldes manglende søvn eller angst. Er du mere træt end normalt i en længere periode, skyldes det sandsynligvis andet end dårlig søvn. Perioder med meget stress kan være ekstremt opslidende, og gøre os trætte - men også at man skødesløst spiser dårlig kost, sidder meget stille eller generelt er for inaktiv, har en stor indvirkning på vores energiniveau. I denne artikel får du tips om emner og aktiviteter, der kan hjælpe dig med at genvinde din energi og blive mere energisk igen.

Pige, der strækker armeneEn god nats søvn både gør dig mere frisk, og giver dig mere energi til at holde hele dagen.

Nærende kost

Kosten spiller en meget stor rolle for, hvordan vi har det, og er vi skødesløse med, hvad vi spiser, sætter det ofte sine spor, fx i form af træthed og mangel på energi. Tanken er, at den mad, vi spiser, skal give os energi, så vi kan arbejde og blive ved, men så er det vigtigt, for eksempel, ikke at spise for mange hurtige kulhydrater. Disse giver et hurtigt boost af energi, men det varer ikke særlig længe. Derudover kan du føle dig endnu mere træt, når blodsukkeret falder igen, hvilket i værste fald fører til, at du fylder endnu flere hurtige kulhydrater (for eksempel slik, hvid pasta eller småkager). Det skaber en ond spiral, der gør det svært at holde energien i top en hel arbejdsdag.

Men det er ikke kun sukker, der kan få energiniveauet til at svinge. Mangel på vitamin- og mineralrige grøntsager kan have så ødelæggende konsekvenser i det lange løb. Derfor er det en god idé at kombinere de langsomme kulhydrater med lette grøntsager, og helst undgå store stykker kød midt på dagen. Kød tager lang tid for kroppen at nedbryde – vælg i så fald fisk, kylling eller kalkun i stedet.

Et måltid med quinoa, grøntsager, kylling og avocado.Lav en god salat fyldt med vitaminer.

Du kan også vælge at erstatte nogle af dine måltider med vegetariske muligheder. Nogle oplever, at de bliver mere trætte, når de spiser mange kulhydrater og er du en af dem, kan du vælge at udelukke kulhydrater i form af kartofler, pasta og ris og i stedet spise grøntsager og protein. Det bedste er at teste dig selv og finde noget, der passer til dig. At spise et stort festmåltid med masser af kød, fede saucer og store mængder kartofler til frokost er dog sjældent en god idé, hvis man vil undgå den såkaldte madkoma.

For at undgå at blive for træt i løbet af dagen, kan det være godt at spise en snack, for eksempel frugt, grøntsager, hytteost eller chiabudding. Ved at fylde op med energi, hvis der går lang tid mellem måltiderne, mindsker du risikoen for at få en sød tand og smide et stykke chokolade i munden på vejen hjem, for at stille trangen og sulten. Snacks er ofte gode til at holde blodsukkerkurven på et jævnt og stabilt niveau hele dagen.

Hurtige og nærende mellemmåltider:

 • Frugt og nødder
 • Skyr eller hytteost
 • Chiabudding med bær
 • Proteinbar
 • Proteinshake

Vitaminer, der frisker op

Udover at spise en god sund kost uden for store portioner og svært fordøjelige fødevarer, er det også vigtigt, at du får alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for. For at hjernen kan fungere normalt, er det vigtigt at spise nok omega-3, som blandt andet findes i fed fisk, chiafrø og hørfrø.

Omega-3

 
Islandsk Omega-3
 
Omega-3 Plus
 
Hørfrøolie ØKO
 
Omega-3 Fiskeolie
 
Chiafrø ØKO
 
Hørfrø

Når det kommer til vitaminer, er det især D-vitamin og de forskellige B-vitaminer, der er interessante. D-vitamin dannes naturligt i huden ved hjælp af sollys, men om efteråret og vinteren kan det være svært at få nok på grund af klimaet på den nordlige halvkugle. Hvis du ikke spiser fisk ofte nok, skal du muligvis tage et tilskud med dette vitamin, fordi en mangel kan føre til symptomer som træthed. B-vitaminerne er blandt andet vigtige for vores energiomsætning, hormonbalance og for kvaliteten af hud, hår og negle. B-vitaminerne findes i flere forskellige typer mad, herunder mørkegrønne bladgrøntsager, æg og kød. En af de mest omtalte er vitamin B12, som især vegetarer og veganere kan lide under.

Et tilskud af multivitaminer kan være gavnligt, hvis du mangler flere vigtige vitaminer og mineraler i din krop. I dag fås multivitaminer tilpasset både køn og kostvaner, da det anbefalede daglige indtag er forskelligt for mænd og kvinder. Selv veganere og vegetarer kan ikke få nok vitaminer og mineraler gennem kosten, som ofte kommer fra animalske produkter, og derfor kan et multivitamintilskud fra plantekilder være godt.

Tilskud:

 
Vitamin C 1000 +
 
Vitamin D3
 
GABA 1000
 
Vitamin B6 100
 
L-teanin 200
 
B-Vitamin-Kompleks
 
Wellatomin Premium
 
Niacin 500
 
GABA 500
 
Omega-3 Plus

fødevarer rige på mineraler

Når det kommer til mineraler, er det selvfølgelig vigtigt at få nok af dem alle, men magnesium, zink, selen og krom har vist sig at være af særlig interesse, når det kommer til træthed. Magnesium findes i mørkegrønne bladgrøntsager, mandler og kikærter, mens zink findes i østers, græskarkerner og kød. Selen er en antioxidant og findes i skaldyr og paranødder, og krom findes også i skaldyr og i fuldkornsprodukter, æg og kylling.

Spiser du en sund og varieret kost, er der lille risiko for, at du får mangel på ethvert næringsstof, men i perioder med f.eks. meget stress er det let, at maden sætter sig fast for at give plads til for eksempel arbejde eller fritidsaktiviteter. I stressede perioder er det dog endnu vigtigere, at vi spiser god og sund mad og faktum er, at det hverken behøver at være kedeligt, svært eller tidskrævende at lave sund mad, som hele familien nyder. En salat er den bedste fastfood! Bland en spændende frugt sammen med gode bønner eller måske noget quinoa for at gøre det mere mættende.

Der er selvfølgelig også visse stoffer, der virker opkvikkende, hvor koffein måske er det mest kendte eksempel. En kop kaffe kan have opkvikkende effekter i øjeblikket, men vil sandsynligvis ikke kurere den underliggende træthed. Guarana indeholder også koffein og er en almindelig ingrediens i energidrikke. Andre almindelige anti-træthedsstoffer er rosenrod og ginseng. Mange oplever, at rosenroden hjælper dem til at blive skarpere og mindre trætte. Ginseng har været brugt i meget lang tid og er et af de mest populære stoffer mod træthed. Rosenroden er et såkaldt adaptogen, hvilket betyder, at kroppen ikke vænner sig til dosis. Det betyder, at du kan tage den samme dosis i lang tid og stadig få den samme effekt.

Mineraler

 
Zink 25 Plus
 
Magnesiummalat
 
Selen 200
 
Krom 200
 
Magnesium 800
 
Kalcium/Magnesium
 
Trippel Magnesium

Mental indstilling og livsstil

Der er mange ting i vores hverdag, der fungerer som energityve og flere livsstilsfaktorer kan være med til at få os til at føle os trætte. Stress er et eksempel på sådan en faktor, og i perioder hvor du er ekstra stresset er det naturligt at du bliver træt. At reducere stress kan derfor være en måde at blive mere energisk på.

5 tips til en mere energisk hverdag:

 • Få en god nats søvn
 • Regelmæssig træning
 • Spis farverig og nærende mad
 • Gå udenfor i den friske luft
 • Drik nok vand

 • Mangel på søvn er selvfølgelig en af grundene til, at du føler dig træt og måske også den mest åbenlyse årsag. At sørge for at sove ordentligt hver nat er derfor et første skridt til at blive mere frisk. Hvis du slukker for tv, computere og telefoner, inden du går i seng, kan det gøre det nemmere at slappe af, hvilket kan gøre det lettere at falde i søvn. Det kan også være en idé at prøve meditation for virkelig at lære at slappe af. De fleste mennesker har brug for 6-8 timers søvn hver nat, og at sørge for, at få den søvn du har brug for, burde stå højt på prioriteringslisten.
 • Sørg for at træne regelmæssigt. Motion aktiverer muskler, du ikke aktiverer i dit arbejde, og derudover udskilles endorfiner - stoffer der gør os glade - når vi træner. At få pulsen op og få en god sved gør os ofte mere vågne og fulde af energi, når vi forlader træningen. Måske kan et kort træningspas til frokost få dig lidt lettere igennem eftermiddagen?
 • Gå en tur, når du får muligheden. I stedet for at sætte dig ned i kaffepausen, kan du gå udenfor og gå en lille tur med kaffen i hånden. Kom ud i den friske luft og mærk energien komme tilbage. Eller hvorfor ikke tage frokosten i hånden og gå en lille tur?
 • Hvis du bliver træt på arbejdet, kan du hæve skrivebordet og stå op og arbejde et stykke tid. At skifte stilling på denne måde kan få dig til at vågne og blive lidt mere frisk og opmærksom. At stå op og arbejde har også ergonomiske fordele, så har du et skrivebord, der kan hæves og sænkes, er det et stærkt tip at udnytte dette.
 • Sørg for at drikke nok vand i løbet af dagen. Pres gerne lidt citron ud i vandet, da citron kan virke opkvikkende.

For at blive mere frisk, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad det egentlig er, der gør dig træt. Er det stress, mangel på søvn eller næringsfattig mad? Afhængigt af årsagen kan problemet så løses, og forhåbentlig forsvinder trætheden med det. Alle kan have dage, hvor man føler sig ekstra træt og så er det godt at have nogle tricks at bruge, for eksempel kaffe, korte gåture, citronvand eller måske høj musik?

OBS! Hvis du er meget træt eller har følt dig træt i længere tid, bør du søge læge for at udelukke enhver sygdom bag ubehaget.

Var denne artikel en hjælp?   Ja   Nej